Diverse soorten afzetters voor de rechter

GENT - De correctionele rechtbank van Gent heeft in een themazitting over afzetterij elf verschillende zaken behandeld met telkens één verdachte. Dit om een maatschappelijk signaal te geven dat dergelijke feiten ernstig genomen worden door het gerecht.

‘Allerlei vormen van afzetterij zijn niet het zwaarste misdrijf, maar toch kan het niet door de beugel', aldus procureur Praet. ‘Daarom heeft de wetgever speciale artikels opgenomen in het strafwetboek om de maatschappij te beschermen tegen mensen die weten dat ze niet kunnen betalen voor iets, maar zich toch veroorloven om van diensten gebruik te maken zonder daarvoor te betalen.'

Zes verdachten moesten zich verantwoorden omdat ze verschillende keren benzine tankten zonder te betalen in tankstations in het Gentse. Twee beklaagden lieten zich vervoeren met een taxi zonder over voldoende geld te beschikken om de chauffeur te betalen. En twee bedschuimers overnachtten op hotel zonder de rekening te betalen. Gentenaar Nico P. (36) verbleef vorig jaar zelfs negen nachten in het Gentse Carlton Hotel. De rekening van 882 euro betaalde hij niet.

De elf verdachten riskeren hoge boetes en minieme celstraffen. De rechter doet uitspraak op 3mei.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio