Beenie Man ook al van Nederlands festival geweerd

Couleur Café schrapt homofobe reggaezanger

Couleur Café schrapt homofobe reggaezanger

Foto: epa

BRUSSEL - De Jamaicaanse zanger Beenie Man wordt van de affiche van het Brusselse Couleur Café gehaald. Eerder bleek de reggaeartiest ook al niet welkom in Nederland vanwege zijn homofobe teksten. Snoop Dogg, eveneens in Nederland geschrapt, komt wél nog naar het multiculturele Brusselse festival.

Maar al te graag zou hij, dromend van een nieuw Jamaica, de kelen van alle homomannen oversnijden. Dat soort gedachtegoed stopt de al jaren omstreden zanger Beenie Man in zijn teksten. Omdat de druk op zijn persoon toenam, ondertekende de Jamaicaan een paar jaar terug een verdrag waarin hij afstand neemt van zijn straffe stellingen. Voor altijd of niet? Feit is dat de holebifederaties in Nederland verzet aantekenden, toen de reggaeartiest opgetrommeld werd als vervanger voor rapper Snoop Dogg, op het Nederlandse Parkpopfestival van Den Haag. Snoop Dogg was zelf al geschrapt omdat de organisatie vreesde voor relletjes.

Niet gratis

De golven van de steen die daar in het water geworpen werd, bereikten nu ook België. Ook al stond Beenie Man al geruime tijd op de affiche van het multiculturele festival Couleur Café, plots steigerden ook bij ons diverse holebifederaties. Met effect, zo blijkt. Gisteravond annuleerde ook Couleur Café het optreden van de Jamaicaan. Snoop Dogg blijkt nog wel welkom. ‘Het verschil tussen Couleur Café en Parkpop is dat het laatste gratis is', zegt woordvoerder Irene Rossi. ‘Wij niet. Wij hebben al eerder harde hiphopgroepen geprogrammeerd. Nog nooit hebben wij problemen gehad en we vrezen die ook dit jaar niet.'

Scherp voor holebi's

Opvallend is wel dat het anders zo tolerante festival zich verrassend scherp toont voor de holebigemeenschap. ‘We zijn verbijsterd door de grootte en de reikwijdte van de anti-Beenie Man campagne die door enkele holebiverenigingen werd opgezet. Men heeft zelfs niet geaarzeld om de reputatie van ons festival in diskrediet te brengen', luidt het. Inderdaad: eerder op de dag had bijvoorbeeld de Brusselse Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) al laten weten dat hij de subsidie van het Brusselse Gewest aan Couleur Café ter discussie wilde stellen.

‘Dat laatste hoeft voor ons echt niet', zegt Seppe Geerts van Wel Jong Niet Hetero. ‘Wij staan achter de open en tolerante geest van Couleur Café. Het was ook zeker niet onze bedoeling om het festival in diskrediet te brengen. Wel hebben de organisatoren nogal lang gewacht om te reageren op de eerste protesten. Daarom hebben wij beslist om harder actie te voeren. Als zij voortaan iets meer stilstaan bij welke artiesten ze boeken, is ons doel bereikt.'

Couleur Café, dat plaatsvindt op 25, 26 en 27 juni, is trouwens zo goed als uitverkocht. Er zijn alleen nog kaartjes voor vrijdag 25 juni te koop.

www.couleurcafe.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees