Ambrosine (100) woont nog in eigen boerderijtje

Ambrosine (100) woont nog in eigen boerderijtje

Ambrosine met haar vier kinderen, de burgemeester en leden van het schepencollege en naast haar de 102-jarige Gustaaf De Jonghe, de andere bekende honderdjarige van Essene. rds Foto: © Rudy De Saedeleir

AFFLIGEM - Essene heeft een tweede honderdjarige. Ambrosine De Pauw werd gisteren gevierd in de taverne Birmingham op de Brusselbaan, op een steenworp van de boerderij waar de eeuwelinge nog altijd zelfstandig woont.

De vrouw heeft vier kinderen (Marie-Jeanne, Greta, Hugo en Victor), acht kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Haar oudste dochter Marie-Jeanne is beter gekend als zuster Gorette, een van de laatste vijf zusters van Sint-Vincentius in Hekelgem. Ambrosine verloor haar man Louis De Smedt al in 1944. Hij verongelukte toen hij in Brussel van een tram viel. Ze was toen nog in verwachting van haar vierde kind, Victor, in Essene en omliggende gekend als de zaakvoerder van de winkel Color TV De Smedt. Ambrosine heeft in die jaren zwarte sneeuw gezien, maar kreeg gelukkig veel hulp van de familie. Ze moest haar boerderij verkopen en ging weer in de boerderij van haar ouders wonen, bij haar broer die niet getrouwd was.

Net als die andere honderdjarige in Essene, Gustaaf De Jonghe, is Ambrosine geestelijk nog zeer helder. Gustaaf was trouwens een van de honderden mensen die haar gisteren kwamen feliciteren. 'Ik ben zeer blij dat ik deze heerlijke dag mag meemaken', zei de kranige eeuwelinge.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio