Zonevreemde bedrijven krijgen meer duidelijkheid

MOERBEKE-WAAS - De omvorming van de terreinen van de suikerfabriek krijgt absolute voorrang van de gemeente. Het dossier prijkt bovenaan de lijst die werd opgesteld voor de komende jaren.

De gemeenteraad legde de prioriteitenlijst vast voor de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). In zo'n plan, kortweg RUP, legt de gemeente de stedenbouwkundige richtlijnen vast, zoals woon-, bos- of industriegebieden.

‘Het beleidsplan moet nu omgezet worden in een uitvoeringsplan', zei burgemeester Filip Marin (Open VLD). De omvorming van de site van de afgebroken suikerfabriek krijgt absolute voorrang.

‘Het gaat om een omvangrijk dossier, dat een paar jaar in beslag zal nemen. Daarom willen we dit als een van de eerste dossiers opstarten', aldus Marin.

Gemeenteraadslid Erik Verschraegen (Anders) vond dit dossier niet prioritair. ‘Het is nog te vroeg om ons daarover uit te spreken. Het is nog niet duidelijk wat er precies met de site zal gebeuren, dus lijkt het me ook niet nodig om dit prioritair te behandelen. Nu lijkt het alsof een blanco cheque wordt gegeven aan de eigenaars van de suikerfabriek.'

Volgens de burgemeester klopt dit niet. ‘Als we nu onze mening hierover nog niet weergeven, kunnen we ook geen invloed meer uitoefenen.'

Ook de zonevreemde woningen en bedrijven krijgen voorrang. ‘Als zij nu willen verbouwen, dan kunnen we dat niet goedkeuren omdat ze geen rechtszekerheid hebben', zei de burgemeester.

Ook de tuinbouwbedrijven die om een uitbreiding vragen, zullen als eerste worden behandeld. Als laatste zijn er de terreinen van de KLJ en hondenschool Filos, die nu als zonevreemd staan ingeschreven. ‘Ook zij kunnen nu niet uitbreiden', legde Marin uit.

Een tiental andere zaken zullen pas later behandeld worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio