SP.A en Groen blijven samen, SOS 2012 weer op eigen benen naar gemeenteraadsverkiezingen

Breuk binnen Progressief Kartel

Breuk binnen Progressief Kartel

SP.A-voorzitter Jan Van Peteghem, Freddy Willockx (SP.A), Wout De Meester en Sofie Heyrman (beiden Groen) en burgemeester Christel Geerts (SP.A). sl Foto: © sl

SINT-NIKLAAS - SP.A en Groen trekken in Sint-Niklaas niet meer samen in kartel met SOS 2012 naar de gemeenteraadsverkiezingen. SP.A-woordvoerder Freddy Willockx spreekt van een 'vertrouwensbreuk'.

Het Progressief Kartel van SP.A/Groen/SOS 2012 zit momenteel in de bestuursmeerderheid, samen met CD&V/N-VA. Het kartel zou gezamenlijk naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober trekken, maar het is tot een onverwachte breuk gekomen.

Zowel SP.A als Groen kwamen tot dezelfde vaststelling.

'Met SOS 2012 is een loyale samenwerking en verkiezingscampagne jammer genoeg niet mogelijk', zegt SP.A-woordvoerder Freddy Willockx.

'Een opeenstapeling van kleine incidenten heeft tot onze beslissing geleid. Dat SOS 2012 er ons afgelopen donderdag pas een uur voor de voorstelling van op de hoogte bracht dat het drie nieuwe kandidaten zou aankondigen, was de druppel die de emmer deed overlopen.'

Ook het feit dat Wouter Van Bellingen een nieuwe partij zou stichten, zit SP.A en Groen dwars, hoewel Van Bellingen dat achteraf tot een nieuwe 'beweging' afzwakte.

'Het was het ene kleine incident na het andere', zegt ex-burgemeester Willockx.

'De vertrouwensbreuk is een feit. We gaan daar geen verdere polemiek rond voeren. Onafhankelijke kandidaten op onze kartellijst SP.A/Groen blijven welkom. We gaan ook niet met modder gooien. SOS 2012 telt waardevolle krachten, maar de top en structuur remmen een goede samenwerking permanent af. Na de verkiezingen is een samenwerking om een meerderheid te vormen mogelijk. De dubbelzinnigheid van SOS 2012 was dat het wel wil profiteren van het kartel, maar zelf niets teruggeeft. Wij werken nu verder in werkgroepen en hopen tegen Pasen een progressief project SP.A/Groen 2018 rond te hebben.'

Het feit dat SOS 2012 steeds over drie lijsttrekkers (Christel Geerts SP.A, Wouter Van Bellingen SOS 2012, Sofie Heyrman Groen) sprak, viel evenmin in goede aarde.

Voor SP.A was alleen huidig burgemeester Christel Geerts lijsttrekker. 'Wij willen echter met een constructief verhaal naar de kiezer trekken', zegt Geerts (SP.A).

'Over namen op vrijgekomen plaatsen hebben we nog niet gesproken sinds de breuk. Ons project wordt het belangrijkst.'

Wouter Van Bellingen, schepen en kopstuk van SOS 2012, wou gisteren nauwelijks commentaar kwijt op de breuk. 'We gaan dat vanavond (woensdagavond, nvdr.) binnen de partij bespreken', zegt Van Bellingen.

'Ik betreur de breuk met de SP.A en Groen. We waren graag als gezamenlijk Progressief Kartel naar de kiezer getrokken.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio