Generale repetitie voor Mars op Oostende

Ode aan James Ensor

Ode aan James Ensor

Regisseur Dirk Opstaele is tevreden over het enthousiasme van de deelnemers. efo Foto: © Edwin Fontaine

OOSTENDE - Vierhonderd deelnemers brengen op zaterdag 6 november een ode aan James Ensor met een grootse Mars op Oostende. De generale repetitie voorspelt een indrukwekkende parade.

'Uitgangspunt voor deze stoet is een ode aan James Ensor. De parade met kleur, ritme en klank vertrekt op verschillende plaatsen in de stad en eindigt op het Groot Strand', zegt Hendrik Tratsaert, artistiek leider van Vrijstaat O. die de mars bedacht. Deelnemers dragen onder meer vlaggen die werden ontworpen door kunstenaars en nadien in Mu.Zee worden tentoongesteld. Op verschillende kruispunten in de stad brengen die deelstoeten Ensoriaanse 'tableaux vivants' waarbij de 300 figuranten, zingen en acteren.

'Onze mars heeft twee hoogtepunten. Aan 't Peerd komen alle deelstoeten samen en van daaruit trekken we via de Van Iseghemlaan en de Zeedijk naar het Groot Strand', zegt regisseur Dirk Opstaele.

De Oostendenaar en zijn theatergroep Leporello coördineren het geheel.

'Het is de eerste keer dat ik met zo'n grote groep werk, maar het enthousiasme is fantastisch. Ik ken Oostende natuurlijk, maar de acht regisseurs die elk een deelstoet begeleiden moeten met het plan in de hand alles in goede banen leiden. Ook buiten Oostende wordt gesproken over deze Mars waarvan er slechts 1 opvoering zal zijn. Het tweede hoogtepunt komt er op het Groot Strand waar 100 muzikanten op ons wachten. Als de stoet er toekomt is er een mooie finale met muziek en zang in een grote cirkel op het strand', kondigt hij aan.

Over de echte apotheose wil Opstaele nog niets kwijt.

De repetities, dit weekend op de koer van het KTA-hotelschool, beloven in elk geval een mooi resultaat voor zaterdag met deelname van 20 muzikanten van de stadsharmonie, 40 van de Malody Makers en de volledige collegeband. De Mars op Oostende wordt maar 1 keer opgevoerd. Te zien op zaterdag 6 november vanaf 15 uur vanuit de wijken, om 15.45 aan 't Peerd en het slot om 16.15 uur op het Groot Strand.

Bekijk meer beelden van de repetitie opwww.nieuwsblad.be/oostende.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio