Werknemers Belle-Vue praten over ongeval

SINT-PIETERS-LEEUW - De gezondheidstoestand van de drie werknemers die gewond raakten bij het ammoniaklek in de brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw evolueert gunstig. De werknemers van de brouwerij kwamen gisteren naar de fabriek om na te praten over het incident van dinsdag.

Bram Kestens (24) en zijn collega Lorenzo Luxem (19) uit Tienen werden na het ongeval opgenomen in het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. Ze liggen in een kunstmatige coma.

‘De gezondheidssituatie van Lorenzo was al langer stabiel en woensdagavond kregen we het goede nieuws dat zijn toestand heel positief evolueert, reageert mede-eigenaar Omer Kestens van het Tiense bedrijf Kestens Montage dat de werken in de brouwerij van Belle-Vue uitvoerde. Het derde slachtoffer Niels Laevers (24) uit Lummen kreeg dampen van het gevaarlijke goedje binnen. Hij is al ontslagen uit het ziekenhuis.

Verwerkingsproces

Na het grote ammoniaklek ligt de productie in de brouwerij Belle-Vue langs de Bergensesteenweg nog altijd stil. Toch moesten de 22werknemers van het bedrijf gisteren aanwezig zijn.

‘Op uitzondering van één werknemer die al een tijd met ziekteverlof is, werden alle medewerkers verwacht op het bedrijf', zegt woordvoerster Karen Couck van InBev. ‘Bedoeling was om na te praten over het incident. Dat gebeurde met leden van het managementteam en experts in psychologische bijstand. Hen laten samenkomen, is een eerste stap in het verwerkingsproces. De rest van de week moeten ze wel niet naar het bedrijf komen.'

Het loon van de mensen zou wel worden doorbetaald, alleszins toch dat voor hun aanwezigheid van gisteren. Over de oorzaak van het incident, wil of kan InBev nog niet al te veel kwijt. ‘Het onderzoek is nog aan de gang, alles wordt nog verder bekeken en onderzocht.'

Bij InBev benadrukten ze eerder al dat alles goed voorbereid was en dat er veiligheidsmaatregelen getroffen waren. Hoe het komt dat niemand wist dat er nog ammoniak in de leidingen zat, blijft nog een raadsel.

De brouwerij zal normaal begin volgende week pas opnieuw draaien. ‘Dan herbeginnen we met de productie. De bevoorrading van het bier komt niet in het gedrang. In onze elders gelegen opslagplaatsen en in drankencentrales is nog voldoende voorraad', zegt Couck. ‘Maar onze prioriteit ligt nu niet bij de productie, wel bij de toestand van de slachtoffers en het welzijn van onze mensen.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio