Ezels vinden nieuwe thuis bij Anegria

Ezels vinden nieuwe thuis bij Anegria

Kristel Cromheeke is op zoek naar vrijwilligers. pvl Foto: © pvl

STEKENE - Anegria vangt ezels op waarvoor de eigenaars niet meer kunnen zorgen, die verwaarloosd of mishandeld zijn of waarvoor dringend een oplossing gezocht moet worden. Kristel Cromheeke is de bezielster achter het project.

Cardiologe Kristel Cromheeke is niet alleen bekommerd om het hart van mensen, ze heeft ook een hart voor dieren. In het landelijke Koewacht, een gehucht van Stekene, startte zij een ezelopvangcentrum met de naam Anegria.

En over die naam is wel degelijk nagedacht. 'Alegría kent iedereen van Cirque du Soleil', zegt Kristel Cromheeke. Het betekent Vrede in het Portugees en Ane is ezel, vandaar Anegria.'

'Als kind had ik al een voorliefde voor ezels. Toen ik in mei vorig jaar naar Koewacht verhuisde met mijn drie pony's en één ezel, had ik in mijn achterhoofd al het plan om hier een ezelopvangcentrum te starten. Ik ging mijn licht opsteken in Zuid-Engeland in The Donkey Sanctuary, waar ik kon zien hoe ezeltjes met de beste zorgen omringd opnieuw een beter leven krijgen. Ik zag hen daar werken met mensen met een beperking en hoe die genoten van de therapeutische krachten die van die dieren uitgaan. Dat project vond ik zo mooi dat ik dacht: dat kunnen wij in Vlaanderen ook. Zo is Anegria begonnen.'

Van dan af ging het snel. Momenteel verzorgt Kristel dertien ezels en nummer veertien is op komst. En ze heeft nog haar eigen ezel en drie pony's, maar ook een hond, twee geiten, vier poezen en een landschildpad. Haar twee zussen en een tiental vrijwilligers komen geregeld helpen, 'maar we kunnen nog steeds extra handen gebruiken en zoeken nog meer vrijwilligers', zegt Kristel Cromheeke.

'Ook wie financieel wil steunen, is meer dan welkom. Voor 25 euro per jaar ben je vriend van de ezeltjes, voor 35 euro dikke vriend en voor 50 euro allerdikste vriend. Een ezeltje adopteren kost 500 euro per jaar. Een deeladoptie kan al vanaf 50 euro.'

Om geld in het laatje te brengen, organiseert de vzw allerhande activiteiten, zoals open dagen elke eerste zaterdag van de maand en een brunch op 22 april.

Het ezelopvangcentrum wordt officieel geopend op 5mei om 13.30uur. Iedereen is dan welkom in Nieuwdorp 107 in Koewacht.

Wie als vrijwilliger wil meehelpen, kan contact opnemen met Kristel Cromheeke op 0477-69.38.16 of mailen naar info@anegria.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio