Scholen zien toenemende interesse voor opleiding

Meer slagers door 'Van vlees en bloed'

De immens populaire tv-reeks 'Van vlees en bloed' zorgt voor een verrassend neveneffect: scholen die een slagersopleiding aanbieden, verwachten meer leerlingen.



'Onbekend is onbemind, dat geldt ook voor het slagersberoep', zegt Daniel Tytgat van bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. 'De tv-serie bezorgt het beroep veel goede reclame.'

'Dat is wellicht de reden voor de grote interesse voor de opleiding. Ik verwacht volgend schooljaar ongeveer 48 leerlingen. Nu zitten we met een klas van dertig leerlingen. Dat is dus een stijging van meer dan 60procent.'

Ook Frieda Cauwels, directrice van dag- en avondschool Elishout in Anderlecht, voelt het effect van Van vlees en bloed. 'De serie brengt het ambacht positief en levensecht in beeld. Dat spreekt jongeren aan, zodat ze nieuwsgierig worden naar het beroep.'

Bij het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) beamen ze de trend, maar wagen ze zich nog niet aan voorspellingen. 'Het is nog koffiedik kijken hoe groot de impact precies zal zijn, maar er wordt alleszins meer over de opleiding gepraat.'

Van vlees en bloed maakt beenhouwerijen hip. En dat mag wel, want slagerijarbeider staat nog steeds in de VDAB-lijst van knelpuntberoepen. Goed nieuws dus voor warenhuisketen Colruyt, die constant op zoek is naar goede beenhouwers.

'Momenteel zijn er bij ons honderd vacatures voor slagers', zegt André Vandenbossche van Colruyt. 'Gediplomeerde slagers zijn in Vlaanderen echter schaars geworden. Al die enthousiastelingen zijn dus meer dan welkom.'



Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees