Beurs nieuws

Eerst schieten en dan vragen

Eerst schieten en dan vragen

Foto: © pvg

BRUSSEL - Niet alleen het aandeel Solvay lukte een spectaculaire ommekeer, ook Akzo Nobel. Zo voeden bedrijven, maar ook de beleggers zelf de trendommekeer verder.

Het geeft te denken: op één dag ging het aandeel van de hel naar de hemel. Solvay publiceerde voor beurstijd de resultaten over het vierde kwartaal en het jaar 2011. Direct na opening gooide een aantal beleggers het aandeel buiten, waardoor de koers 4% kelderde. Maar al snel daarna begon het aandeel te klimmen en rond halfelf hees het aandeel zich op winst.

Pas toen hadden genoeg beleggers begrepen dat de teleurstellende bedrijfskasstroom te wijten was aan wellicht eenmalige factoren (zoals afboeking van voorraden) en zeker niet te maken had met de eerste bijdrage van Rhodia. Integendeel: de resultaten van het overgenomen bedrijf bleken zelfs goed voor 65% van het resultaat van de nieuwe groep. Later bleek dan nog dat Solvay bij monde van Rhodia-topman Jean Pierre Clamadieu verklaarde dat 'de activiteiten de voorbije vijf, zes weken weer aantrokken'. Met andere woorden: 2012 is uitstekend begonnen.

Die boodschap past bij de vele signalen die al maanden wijzen op een aantrekkende economie wereldwijd. Voor wie eraan twijfelt: Solvay is een wereldbedrijf.

Maar slechts een minderheid van de beleggers is of durft al mee met die trend. De opmerkelijke koersommekeer bij Solvay illustreert dat. En Solvay was niet alleen. Ook Akzo Nobel lukte gisteren een al even spectaculaire en opmerkelijk ommekeer. De koers van het Nederlandse verf-en coatingbedrijf ging gisteren eerst in het rood, maar eindigde uiteindelijk met een winst van 6% als grootste klimmer van de Nederlandse AEX index. Ook hier vielen sommige beleggers over de cijfers van het vierde kwartaal. Akzo had last van hoge grondstoffenprijzen, maar verwacht die dit jaar beter te kunnen doorrekenen.

Gisteren was er in Europa een ware lawine aan bedrijfsresultaten, maar uiteindelijk was het toch weer (alweer) goed economische nieuws uit de Verenigde Staten dat de Europese beurzen hoger trok. Te laat voor de meeste indices om nog met winst te eindigden.

Het goede nieuws uit de VS dan: de jongste nieuwe werkloosheidsaanvragen zakten tot het laagste peil in bijna vier jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio