Solvay hoopvol voor 2012

Solvay had gisteren slecht nieuws en goed nieuws. De Belgische chemiegroep stelde dat dit jaar ‘de marktvoorwaarden zich geleidelijk lijken te herstellen'. De goede vooruitzichten contrasteerden met de prestatie van de groep tijdens het laatste kwartaal van 2011. Solvay deed slechter dan verwacht. De bedrijfskasstroom kwam uit op 355 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 400,6 miljoen euro.

Volgens de chemiegroep hield haar globale verkoop goed stand, maar werd erkend dat de vraag naar vinylproducten in Europa vertraagt. Het was ook de eerste keer dat de Franse chemiegroep Rhodia, waarvan de overname eind augustus beklonken was, opgenomen werd in de resultaten. Solvay profiteerde er meteen van.

Over heel het jaar zag Solvay zijn omzet en bedrijfskasstroom vooruitgaan. De omzet lag in 2011 circa 14 procent hoger dan in 2010, de bedrijfskasstroom 11 procent. De nettowinst lag vorig jaar wel heel wat lager dan in 2010. Dat komt omdat de chemiegroep in 2010 zijn farma-afdeling met veel winst verkocht. Solvay laat zijn brutodividend onveranderd op 3,0667 euro per aandeel.

Opvallend was gisteren dat de visie op 2012 werd gegeven door de huidige nummer twee van de chemiegroep, Jean-Pierre Clamadieu. Die CEO-wissel, waarbij Clamadieu de leiding in handen krijgt, is voor binnen enkele maanden. Maar het lijkt erop dat de huidige topman Christian Jourquin officieus al de fakkel heeft doorgegeven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio