'Taekwondo is geen sport, maar een levensvisie'

© © STEFAAN BEEL

Taekwondoclub Roeselare is vorig weekend Belgisch clubkampioen geworden. De club bestaat amper elf jaar, maar het is al de tweede titel op zijn palmares.

Arne Vansteenkiste

In het Roeselaarse sportcentrum in de Spanjestraat wordt al naarstig getraind voor de volgende competitie, maar de vreugde van het voorbije weekend zindert nog na. Taekwondoclub Roeselare is voor het eerst alleen Belgisch kampioen. In 2005 moest de club de titel nog delen na een ex-aequo.

'Maar we mikken hoger. Ik hoop ooit een pupil te hebben die op Europees en internationaal niveau prijzen kan pakken. Die kans zit er in. Er komt een hele goede generatie aan in onze club', vertelt Kourosh Mohammadi (38).

De bezieler en hoofdtrainer van de club is grootmeester in taekwondo en afkomstig van Iran, waar hij nog in het nationale team aan taekwondo deed. 'In Iran is taekwondo zeer populair. Er beoefenen tweemiljoen mensen de gevechtssport in Iran. In België krijgt taekwondo amper aandacht. Onterecht, want het is een hele mooie Olympische sport, die iedereen kan beoefenen.'

Benenwerk

Het verschil tussen taekwondo en judo of karate zit hem in de manier van verdedigen en van iemand aan te vallen. 'In taekwondo gebeurt zeventigprocent met de benen en dertigprocent met de handen. In karate is dat net omgekeerd. De manier om punten te scoren is ook anders. In taekwondo zijn zowat alle lichaamsdelen beschermd. Een wedstrijd kan leiden tot knock-out, maar dat gebeurt niet vaak. Je scoort vooral punten door precies te trappen. Een trap met een draaibeweging levert meer punten op dan een gewone trap', legt Kourosh uit.

Geen vechtjassentoegelaten

Dat taekwondo een sport is voor vechtjassen is volgens hem een misverstand. 'In taekwondo draait alles om respect en discipline. Taekwondo mag je niet op straat gebruiken, tenzij als zelfverdediging. Als we weten dat één van onze leden taekwondo gebruikt om ruzie te zoeken, vliegt die sowieso uit de club. Taekwondo is niet agressief, maar is een kunst. De kunst van het gecontroleerd en precies trappen. Het is ook niet gevaarlijk. Ik beoefen de sport al 27jaar en ben nog nooit geblesseerd geweest. Ik speel ook voetbal en daar is het precies andersom. Door het voetbal heb ik nu een knieblessure, niet door het taekwondo.'

Het jongste lid van de club is vijfjaar, het oudste lid is er vijftig: hulptrainer Fabien Goethals. 'Taekwondo is voor mij een levensvisie', zegt hij. 'Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Je leert er iedereen respecteren: je tegenstanders, maar ook ouderen, jongeren, collega's en noem maar op. Taekwondo is meer dan vechten alleen. Het krikt het zelfvertrouwen op, maar doet nog veel meer dan dat. Het is een heuse opvoeding', aldus Fabien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus