Patrick Gombert is al 22 jaar kelner in hetzelfde restaurant

'Ik zit hier goed, dus waarom veranderen?'

'Ik zit hier goed, dus waarom veranderen?'

Patrick Gombert (44) begon 22 jaar geleden per toeval in Ocean. 'En ik ben er nog altijd graag.' dji Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - Patrick Gombert (44) is het levende bewijs dat een van de grootste problemen van de horeca - het verloop van personeel - niet overal geldt. Hij werkt al 22 jaar in restaurant Ocean op de zeedijk. 'Een zeldzaam fenomeen', klinkt het binnen de sector.

Personeel vinden én houden staat met stip boven aan de lijst van problemen binnen de horecasector. Maar er zijn ook uitzonderingen. Restaurant Ocean op de Albert I-promenade kan al 22 jaar rekenen op de diensten van kelner Patrick Gombert (44). 'En ik kom nog elke dag met plezier werken', lacht Patrick.

Zijn horecaverhaal start in februari 1988, eerder toevallig. 'Ik had net drie jaar Sociale Wetgeving in Kortrijk gestudeerd, maar kwam achteraf tot de vaststelling dat deze studie eigenlijk niets voor mij was. Omdat ik aan de vooravond van mijn legerdienst stond, zocht ik een job in de horeca om na mijn uren wat bij te verdienen.'

Via een advertentie belandde hij bij restaurant Ocean. 'Ik werkte tot 16 uur bij de marine en daarna tot middernacht in het restaurant. Een zware combinatie, maar het was de start van iets moois. Ik ben er uiteindelijk nooit meer weggegaan.'

Werkzekerheid inhoog- én laagseizoen

Patrick zag in de beginjaren de zeedijk van Oostende opnieuw openbloeien. 'De badstad kende succes en het restaurant speelde daar op in. De Ocean sloot nooit de deuren, ongeacht de weersomstandigheden. Storm of geen storm, de deur stond open en de klanten apprecieerden dat.'

Dat Patrick 22 jaar later nog steeds voor zijn eerste werkgever zou werken, had hij zelf nooit gedacht. 'Als je aan een avontuur begint, weet je nooit hoe lang het zal duren, zeker niet in de horeca. Het verloop binnen de sector is enorm, maar ikzelf ben nooit verleid geweest om ergens anders te beginnen.'

De voordelen in Ocean zijn volgens hem enorm. 'Het personeel kan twee weken vakantie nemen in de herfstvakantie en een week begin juli. Dat is uniek in de horeca. Bovendien ben je hier het hele jaar ingeschreven en heb je dus werkzekerheid in hoog- én laagseizoen. Dat ook mijn collega's hier al tussen de vier en vijftien jaar werken, spreekt eigenlijk boekdelen.'

Wederzijds respect

Zaakvoerder Leo Deklerck bevestigt het wederzijds respect. 'Bovendien is het geen eenvoudige opdracht om geschikt personeel te vinden', zegt hij. 'Sinds een maand staat een vacature open als voltijds kelner, want we zoeken een vijfde man voor de zaal. Wie zich geroepen voelt, mag zich altijd melden.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio