Nog geen duidelijkheid over bestemming van gebouw

Zusters verlaten klooster in Lange Torhoutstraat

Zusters verlaten klooster in Lange Torhoutstraat

Zuster Vincentia en zuster Laurentia in het deurgat van het klooster langs de Lange Torhoutstraat. 'We staan hier graag.' pli Foto: © Piet Lesage

IEPER - Rond Pasen volgend jaar verhuizen de Zusters van Bermhertigheid Jesu van hun klooster in de Lange Torhoutstraat naar een huis in de D'Hondtstraat 32. Die verhuis komt eerder onverwacht.

Het klooster in de Lange Torhoutstraat 31, dat aansluit bij Huize Wieltjesgracht, is eigendom van het Ieperse OCMW. Het OCMW had nog niet meteen plannen met het kloostergebouw, omdat het er van uitging dat de zusters er wel nog enkele jaren zouden blijven. De afspraak was trouwens dat ze er mochten blijven zolang ze wilden. Maar de zusters hebben beslist om nu al te verhuizen.

Klooster te groot

'In Ieper hebben we twee communiteiten: in het psychiatrisch ziekenhuis H. Hart, waar zes zusters wonen, en hier in de Lange Torhoutstraat, waar we nog met acht zijn. In Huize Wieltjesgracht verblijven maar twee zusters', vertelt zuster Vincentia (85), die al 18 jaar in het klooster in Ieper verblijft.

'We zijn echter niet meer van de jongsten. De meeste zusters zijn in de tachtig en de ruimtes hier in ons klooster zijn voor ons te groot geworden. De accommodaties zijn bovendien niet meer aangepast en het gebouw heeft eigenlijk een grondige herstelbeurt nodig.'

Daarom beslisten de zusters om te verhuizen naar een huis in de D'Hondtstraat 32, dat eigendom is van hun congregatie. Nu wonen er nog vier Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, maar zij zullen rond Pasen verhuizen naar het rusthuis van Elverdinge. En dus komt het gebouw, dat volledig op punt gezet werd, leeg te staan.

De zusters kregen al het aanbod om het huis te verhuren, maar ze zullen er zelf hun intrek nemen. Het is een ruim huis met 11 kamers, voorzien van het nodige comfort.

Deurgat

Zuster Vincentia kijkt al uit naar de verhuis, al zal ze de Lange Torhoutstraat wel missen. 'Ik sta hier graag in ons deurgat om een praatje te maken met de mensen die voorbijkomen. Ik heb gehoord dat er in de D'Hondtstraat niet zoveel mensen passeren en dat het vooral auto's zijn die er door de straat rijden.'

Wat er met het kloostergebouw zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Het OCMW had nog niet meteen plannen, in de veronderstelling dat de zusters er nog enkele jaren zouden blijven.

Vermoedelijk zal het klooster geïntegreerd worden in Huize Wieltjesgracht, maar de gevel wordt zeker niet afgebroken. Het gaat immers om een beschermd stadsgezicht. Ook wat er met de kapel zal gebeuren, waar elke zondag nog een misviering plaatsvindt, is nog niet duidelijk. De gebruikers ervan hopen alvast dat de kapel er blijft.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio