Grecy Malfliet van ' t moment nieuwe uitbaatster

Oranjerie Plantentuin wordt fraai zonneterras

Oranjerie Plantentuin wordt fraai zonneterras

Grecy Malfliet en haar dochter Griet houden de Oranjerie open in de Nationale Plantentuin. jhw Foto: © Joris Herpol

MEISE - Waar vroeger de oranjerie van de Plantentuin dienst deed als gebouw voor de overwintering van onder andere sinaasappelbomen, is het vandaag een plek waar de bezoeker kan uitrusten op het zonneterras. De nieuwe uitbaatster, Grecy, geeft de oranjerie ook een nieuw elan.

Uitbaatster Grecy Malfliet van 'tMoment in Meise gaat een extra uitdaging aan. Tijdens het seizoen, dat de hele zomer loopt tot 31oktober, zal ze de oranjerie in de Nationale Plantentuin uitbaten.

Bioproducten

'Ik had hier eerder al gewerkt en het leek me een mooie kans', zegt Grecy. 'De Nationale Plantentuin is internationaal zeer bekend en ontvangt ook veel buitenlandse bezoekers. We verkopen hier chocolade, typisch Belgische bieren, koffie én fair-trade (of eerlijke handels-) producten.

'We zijn klaar voor de grote toestroom deze zomer. De Plantentuin krijgt, zeker bij mooi weer, duizenden bezoekers van wie velen graag ook eens een bezoek brengen aan de oranjerie. Bedoeling is op termijn activiteiten van de Plantentuin te koppelen aan het kader van de oranjerie', zegt Grecy.

De oranjerie werd rond 1818 gebouwd. De ploeg van de Plantentuin hoopt het gebouw verder op te frissen. Woordvoerder Gert Ausloos: 'In feite is de oranjerie een voorloper van de serres. Het gaat om een lichtrijk gebouw dat gebouwd werd om vorstgevoelige planten zoals sinaasappelbomen of oranjeriebomen te laten overwinteren.'

In de Plantentuin zijn drie oranjeries. De oudste, die volledig zuidgericht is gebouwd om zoveel mogelijk warmte te kunnen opnemen, doet nu dienst als rustplaats waar de bezoekers op het zongerichte terras kunnen genieten van een tussendoortje. De twee andere oranjeries hebben een glazen dak en worden nog altijd gebruikt voor de overwintering van planten.

'De oranjerie die nu een nieuwe uitbating krijgt, betekent een extra troef voor de bezoekers van de Plantentuin. Ze hoorde bij het kasteel van d'Hoogvorst. In 1959 werd de oranjerie omgevormd tot restaurant. De basisstructuur met de grote ramen en het tongewelf is volledig authentiek en dat maakt een bezoek aan dit gebouw speciaal', besluit Ausloos.

Paard en kar

Goed om weten: tot en met september kan je elke feestdag- en zondagnamiddag zonder toeslag met paard en kar toeren in de Plantentuin en stoppen aan de hoofdingang, het Plantenpaleis, de Balatserre en de oranjerie. Je kan op- en afstappen waar je wil.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio