Zomeren in het dorp: Sint-Jozef / De Geite

Dorp in overgangsfase door komst nieuwe woonwijken

HOOGLEDE - Officieel heet het dorp ‘Sint-Jozef', maar niemand gebruikt die naam. ‘De Geite' daarentegen ligt beter in de mond. Een dorp dat in sneltempo verandert door de komst van jonge gezinnen.

De Geite is een dorp dat leeft op twee snelheden. Voor de een is het een gehucht waar iedereen elkaar kent, voor de ander een betaalbare uitvalsbasis in het centrum van de provincie. De Geite ontstond op het kruispunt tussen de uitvalswegen Kortemark-Staden en Gits-Zarren. Precies die wegen zorgen ervoor dat De Geite nu een levendig dorp is. Er passeren wagens, er zijn twee bakkers, een bankier en een café. De goede verbindingen maken van het gehucht ook een aantrekkelijke plek voor wie in de regio werkt. Vooral jonge gezinnen vestigen er zich. Zo verrezen nieuwe wijken op plaatsen waar vroeger enkel grasland was.

‘Dorpsleven is verdwenen'

‘In mijn jeugd was alles rond De Geite nog één stuk land', zegt Gilbert Cornette, landbouwer op rust en geboren en getogen Geitenaar. ‘De komst van de nieuwe wijken is meteen de grootste verandering hier. De echte Geitenaren wonen hier wel nog, maar het dorpsleven zoals we dat vroeger kenden, waarbij op zomeravonden iedereen buiten zat en een babbeltje deed met de buurman, dat is verdwenen.' Niet zonder trots toont Gilbert zijn boerhof. ‘Ik ben al de vierde generatie die hier werd geboren. En van vader op zoon, we blijven hier allemaal.'

Geitefeesten

De zomerse happening in De Geite zijn de jaarlijks terugkerende Geitefeesten. Al 32jaar lang worden die ononderbroken georganiseerd. Eerst als avondmarkt, tegenwoordig in een feesttent met Vlaamse zangers. ‘Ik ben er van bij het begin bij', zegt mede-organisator Marc Hillewaere (52), die ook de enige bankier is in het dorp. ‘De Geitefeesten blijven een succes. Dit jaar hadden we 400eters tijdens de barbecue. Toch zijn er steeds minder Geitenaren die er op afkomen. Niet alle nieuwe inwoners zijn echt betrokken in het dorpsleven. Er is nu eenmaal veel nieuwbouw en nieuwelingen zijn moeilijk te engageren', stelt Marc, geruggesteund door zijn zoon Pieter-Jan, die net terug is van vakantie en zich al opmaakt voor het zomerkamp van de plaatselijke Chiro.

Betaalbare bouwgrond

De Geite telt twee nieuwe wijken. Onder meer Ringo en Veerle Verschore, beide 29, verlieten Gits voor een stekje in De Geite. Met hun zoon Thibault (5) wonen ze in de Spanjaardwijk. ‘Hier was de bouwgrond betaalbaar', verduidelijkt Ringo de reden van zijn verhuis. ‘Bovendien is Roeselare niet veraf.' Het gezin brengt de vakantie thuis door. En terwijl Ringo allerlei klusjes afwerkt, speelt Thibault naar hartelust op straat. ‘'sMorgens zoekt hij zijn speelvriendjes op op straat. 'sMiddags komt hij even iets eten en daarna is hij meteen weer weg, terwijl wij niet ongerust moeten zijn. In deze wijk wonen bijna enkel gezinnen met kinderen, en die zijn bijna allemaal jonger dan zes. Het is hier dus ideaal wonen voor hen én voor ons als ouder. Op het speelplein, met de fiets of op straat, ze amuseren zich hier goed', besluit Ringo.

Sociale controle

Een beenhouwerij is er niet in De Geite. Maar er zijn wel twee bakkers. ‘Voor gezinnen met opgroeiende kinderen is De Geite ideaal', zegt ook bakker Jan Logghe (48), die zelf vader is van twee dochters. ‘Hier is minder verleiding dan in een stad. De stad is duurder en als je dat wil, kun je iedere avond uitgaan. Op De Geite, want zo zeggen we dat hier, kan dat nu eenmaal niet. Dat is het nadeel voor de jeugd, maar wel een groot voordeel als ouder. En als ze er op uittrekken, is er altijd wel iemand die we kennen in de buurt die een oogje in het zeil houdt. De sociale controle in een dorp is veel groter. In een stad ken je op een appartement de buren niet. Hier is dat onmogelijk.'

't Hof van Commerce

Ooit telde het dorp zeven cafés, vandaag nog eentje met de ronkende titel 't Hof van Commerce. Diana Declercq (64) staat er al 39jaar achter de toog. Geen haar op haar hoofd die eraan denkt te stoppen. ‘Mijn moeder werd 84jaar. Als ik ook dat geluk heb, kan ik hier nog twintig jaar café houden', zegt ze zonder verpinken. ‘Ik heb hier hele goede klanten. Wat moet je nog meer? In al die tijd is hier nog nooit ruzie geweest. De gendarmen hebben nog nooit moeten langskomen. Ik regel dat zelf wel', zegt Diana, die net nog een aparte rookruimte liet installeren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio