Leuven: een blauwe zetel voor Groen!

LEUVEN - Bij de verkiezingen van 10juni moet Open VLD in de kieskring Leuven een zetel afstaan. Groen! isde begunstigde. Vlaams Belang wint opmerkelijk. Dat blijkt uit een peiling van 'De Standaard' en de VRT.

Nergens in Vlaanderen haalt Groen! zo'n goede score als in de kieskring Leuven. De groenen klokken af op 10,1procent. Ze halen daarmee in de kleinste kieskring van Vlaanderen, die tegelijk de hoogste kiesdrempel heeft, toch nog een zetel binnen voor lijsttrekker en politieke nieuwkomer Peter Lombaert. Dat is dan meteen de enige verschuiving in Leuven.

Het groene succes gaat vooral ten koste van SP.A/Spirit, dat met lijsttrekker Bruno Tobback nochtans de populairste politicus in zijn rangen heeft. Tobback heeft grote voorsprong op nummer twee Carl Devlies (CD&V). SP.A/Spirit levert in de peiling 4,1procent in en wordt de tweede partij in de kieskring.

Toch betaalt niet SP.A/Spirit maar wel Open VLD, dat met lijsttrekker Rik Daems de achteruitgang niet kan tegenhouden, voor de groene zetel. De liberalen moeten in deze peiling een verlies van liefst tien procentpunten slikken. Als het resultaat van deze peiling op 10juni werkelijkheid wordt, dan mag de tweede op de lijst, Katia della Faille-de Limburg Stirum, haar zitje in de Kamer vergeten.

Veruit de grootste partij in de kieskring Leuven wordt CD&V/ N-VA van lijsttrekker Carl Devlies, met 28,9procent van de stemmen. Maar de ambitie van de christendemocraten om een derde kamerzetel binnen te halen blijkt te hoog gegrepen.

Ook Vlaams Belang slaagt er niet in om een extra zetel in de wacht te slepen, ondanks bijna vijf procentpunten winst. Extreemrechts, dat in de kieskring Leuven tot nu toe een minder goed resultaat scoorde dan in de rest van Vlaanderen, groeit wel tot een percentage dat dicht bij het Vlaamse gemiddelde ligt .

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S