Gazometersite project tegen verloedering uitgewerkt

Opwaardering stationsbuurt gaat van start in februari

Opwaardering stationsbuurt gaat van start in februari

Een delegatie van AGOST en de betrokken gemeenten en partijen kreeg dinsdag een rondleiding.vrs Foto: © Raf Vanmechelen

SINT-TRUIDEN - De bouw van de nieuwe multifunctionele site in Sint-Truiden, een project dat kadert in de herwaardering van de stationsbuurt, gaat van start in februari 2012. Dan worden de voormalige Belgacomgebouwen afgebroken en volgen er grote bodemsaneringen.

Dinsdag stelde het autonoom gemeentebedrijf voor de ontwikkeling van Sint-Truiden (AGOST) het project 'Gazometersite' voor. Het project kadert in een ruimer masterplan voor de herwaardering van de stationsbuurt, die er nu wat verloederd bij ligt. Beide projecten kunnen rekenen op Europese en Vlaamse subsidies. Op de nieuwe site komen, naast een school en een welzijnscampus, onder andere een jongerencampus met een polyvalente fuifzaal en repetitieruimtes.

AGOST-voorzitter Roland Duchâtelet (Open VLD) is blij dat het nu kan beginnen. 'Met dit dossier tonen we aan dat er op lange termijn wordt gedacht. We gaan op een eigendom van de bewoners van Sint-Truiden iets realiseren dat echt multifunctioneel is. Zo gaat de jeugd er heel wat aanbod krijgen en kan bijvoorbeeld ook de speelplaats van de school buiten de lesuren worden gebruikt', weet Duchâtelet. 'Er komen ook appartementen en een grote ondergrondse parking.'

Jongerencampus

'De slopingswerken van de oude Belgacom gebouwen starten in februari 2012. Dan begint de sanering van de erg vervuilde bodem. Eens dat gebeurd is, kan begonnen worden met de bouw en de ontwikkeling van de site. De jeugddienst wordt daarbij geïntegreerd in een jongerencampus waar ook plaats zal zijn voor repetitiezalen en een fuifzaal', zegt directielid van AGOST, Veerle Heeren (CD&V), die het project mee beschouwd als haar stokpaardje. 'Ik ben vooral fier dat we nu kunnen starten. De nieuwe toekomst van Sint-Truiden begint op deze site, die een voorbeeld zal zijn voor heel wat gemeenten.'

De herwaardering van de stationsomgeving wordt één van de grootste stedelijke operaties van de komende jaren. Vandaag scheidt de stationsbuurt twee stadsdelen. In de nieuwe vorm verbindt zij opnieuw het oude stadscentrum met de woonwijken. Het hele project moet wonen, werken, dienstverlening en mobiliteit beter op elkaar afstemmen. Voor de ontwikkeling werken elf gemeenten in Vlaanderen en Nederland, sinds 2009, samen om ervaringen uit te wisselen. Sint-Truiden gebruikte de Europese subsidies van 500.000 euro voor de opmaak van het masterplan voor de stationsomgeving en voor het architectenontwerp van de Gazometersite. De Vlaamse overheid kende vorig jaar nog een conceptsubsidie van 60.000 euro toe voor het project.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio