Inzameling taxussnoeisel komt borstkanker ten goede

Inzameling taxussnoeisel komt borstkanker ten goede

De vereniging 'Samen na borstoperatie' ontving gisteren in het stadhuis een cheque van 1.484,5 euro.sbr Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - De vereniging 'Samen na borstoperatie' ontving gisteren in het stadhuis een cheque van 1.484,5 euro. Dat is de opbrengst van de inzamelactie waarbij dit jaar bijna 30 kubieke meter taxussnoeisel werd bijeengebracht op de twee Roeselaarse recyclageparken.

Sinds 2007 neemt de stad Roeselare deel aan de inzameling van taxussnoeisel. Dit jaar kon iedereen van 15 juni tot 1 september snoeisel afleveren op de recyclageparken van Roeselare en Rumbeke.

'Dertig procent van alle Belgen krijgt ooit met kanker te maken. Eén vierde van de patiënten wordt behandeld met een geneesmiddel op basis van baccatine, een stof die aanwezig is in het snoeisel van de taxushaag. Maar voor één kilo baccatine is liefst twaalf ton taxussnoeisel nodig', legt schepen Nathalie Muylle (CD&V) uit.

Per kubieke meter ingezameld snoeisel ontving de stad 50 euro van de firma Van Hulle uit Maldegem.

'In totaal werd op de recyclageparken van Roeselare en Rumbeke dit jaar bijna dertig kubieke meter taxussnoeisel ingezameld. Dat is iets minder dan de voorbije jaren. Wellicht zit het zachte voorjaar daar voor iets tussen. Door het mooie weer begonnen velen al vroeger hun haag te snoeien, terwijl de actie pas op 15 juni startte. Misschien moeten we in de toekomst de startdatum van de campagne vervroegen', aldus Muylle.

De voorbije jaren ging de opbrengst naar de algemene pot van 'Kom op tegen kanker'.

'Maar dit jaar konden we het geld zelf een bestemming geven aan een lokaal project', vult schepen van Sociale Zaken Griet Coppé (CD&V) aan.

De cheque van 1.484,5 euro werd overhandigd aan de vereniging 'Samen na borstoperatie', die patiënten met borstkanker met raad bijstaat en geregeld informatiebijeenkomsten organiseert. 'Het geld zal vooral dienen om de sprekers te betalen en als verrassing voor onze leden', zegt voorzitster Lina De Keukelaere. (mty)

Voor meer informatie over 'Samen na borstoperatie': Lina De Keukelaere, 051-22.52.22.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio