Oude continent loopt gevaar

Een Europees land werd nog nooit wereldkampioen buiten het eigen continent. Het is een vaststelling die tot nadenken stemt. Na de uitschakeling van Frankrijk gisteren vechten vandaag Duitsland en Engeland voor kwalificatie.

De niet-Europese ploegen zijn sterker en vooral meer georganiseerd geworden. Traditionele 'traagstarters' als Italië en Frankrijk krijgen niet meer de tijd om tijdens de groepsfase van het tornooi warm te draaien.

De Franse bondscoach Raymond Domenech werd 'verraden' door zijn spelers, maar te weinig is al gezegd dat hij gewoon een slechte coach was. De man die zijn carrière uitbouwde binnen de Franse voetbalbond kwam met afgeschreven voetbalideeën op de proppen. Kwalificatie lukte maar dankzij de arm van Thierry Henry na een draak van een wedstrijd tegen Ierland. Daarna ging het van kwaad naar erger. Domenech dropte Malouda aan de vooravond van het WK en beroofde zichzelf op die manier van diepgang en creativiteit op de flanken. Gourcuff centraal was een slechte keuze. De middenvelder van Bordeaux moet voor ideeën zorgen maar voetbalde op een eiland.

De best presterende landen op dit WK beschikken over creativiteit op de flanken. Spanje heeft Navas en zette Villa op links. Brazilië heeft schitterende backs als Maicon en Bastos. Servië steunt op Krasic en Jovanovic en Nederland hoopt op een sterke Robben.

Was het toeval dat uitgerekend Malouda de enige goal voor Frankrijk maakte? Domenech ligt er niet meer wakker van. Nog een geluk dat Yoann Gourcuff werd uitgesloten. Zo is er toch nog een schijn van een excuus voor de nederlaag tegen Zuid-Afrika.

Corrigeer