Wereldprimeurs op Hapje Tapje

© © Cemil Belek

Zondag is het al de 23ste editie van Hapje Tapje. De organisatoren beloven een nieuwere, straffere en nog betere dag waar eten en drinken centraal staan.

(cbl)

De formule is ondertussen bekend. Zondag worden de omgeving rond de Naamse- en de Muntstraat, het Hogeschoolplein en de Oude en de Grote Markt van 's middags tot middernacht omgetoverd tot een groot eet- en drankkraam.

Hapje Tapje is het evenement bij uitstek voor de bierliefhebber. Er worden meer dan tachtig verschillende bieren aan 25 standen getapt en uitgeschonken. 'De Diesterse Beker van Brouwerij Montaigu uit Diest is een van onze wereldprimeurs. De Leuvense Biertherapeuten hebben een lijst opgesteld van brouwsels die de echte liefhebber zeker niet mag missen', zegt Luc Ponsaerts van de werkgroep Hapje Tapje.

Hapje-Tapjeglaasje

Al dat bier en zo weinig tijd, dachten de organisatoren. Daarom is er vanaf dit jaar het Hapje-Tapjeglaasje. 'U kunt dit proevertje van 15 cl voor 5 euro afhalen op de Oude Markt. Uiteraard betaal je minder voor je drank indien je dit glas gebruikt. Breng je het glas op het eind terug dan krijg je je geld terug', zegt medewerker Evert Thys van café De Weerelt.

De Randall is een andere primeur op deze editie. 'Het is een nieuwe techniek om bier te serveren. Deze doorzichtige tube tussen vat en tapkraan wordt gevuld met echte hopbellen voor extra smaak', zegt medewerker Kris Peeters. Traditiegetrouw is er op de Oude Markt de barmannenrace en vindt ook de selectie plaats voor het Belgisch kampioenschap biertappen.

Hapje Tapje is niet alleen drinken, maar ook eten. In en rond de Muntstraat zijn er meer dan veertig eetstandjes. Nieuw dit jaar is ook dat de Grote Markt een nieuwe invulling krijgt. Onder leiding van medeorganisator en culinaire

coming man

Kwinten De Paepe van Trente geven vijf topchefs een demo. Na iedere kookdemo nemen twee teams van regionale hobbykoks het tegen elkaar op waarbij ze het gepresenteerde gerecht opnieuw proberen te creëren.

Picknick in het stadspark is ook een vaste waarde waarvan niet afgeweken wordt. Stadskok Jeroen Meus werkt een aantal recepten uit. Bedoeling is dat de picknickers hun manden met deze gerechten vullen. De origineelste en lekkerste wint een prijs.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio