De pastoor die geen wandelpad kreeg

De pastoor die geen wandelpad kreeg

Onder meer Jan Van Den Broeck en Frans Meuleman hebben het nog steeds moeilijk met de huidige benaming van de wandelroute: het Oude Molenpad.rdl Foto: © credit

LEDE - Een van de helden die Lede op de Erfgoeddag viert, is pastoor Jozef De Brouwer (1909-1984). Een wandelpad was in 1983 de aanleiding tot een hevige controverse rond pastoor De Brouwer.

Pastoor Jozef De Brouwer, die vooral bekendheid verwierf om zijn standaard geschiedeniswerken over Lede, Wanzele en Smetlede, was onder meer pastoor in Impe. Deze uitermate Vlaamsgezinde priester mocht in 1983 zijn naam niet geven aan het wandelpad tussen Impe en Papegem. De dag van de inhuldiging stonden twee politieke groepen lijnrecht tegenover elkaar aan de Molenbeek in Impe. De groep rond burgemeester Fons Grepdon, vader van de huidige burgemeester Geert, en schepen Rasschaert, vader van huidige schepen Dirk, waren van mening dat het nieuwe pad de naam 'Oude Molenpad' moest dragen. De Vlaamse club rond Volksunieschepenen Hendrickx en Mertens echter wilde de weg noemen naar de geschiedschrijver en toen nog in leven zijnde pastoor van Impe, Jozef De Brouwer. Jan Van Den Broeck van toenmalige jeugdwerkgroep Oxalisen Frans Meuleman, ex-uitbater van De Wijmenier voerden mee actie voor het 'pastoor De Brouwerpad. 'We hadden de ezel van boer De Looze, destijds een bekend dorpsfiguur, ingeschakeld en hem een plakkaat omgehangen met de tekst ik stemde voor het Oude Molenpad. Burgemeester Fons Grepdon en schepen Rasschaert dreigden onze ezel in de beek te gooien.' Zover kwam het echter niet. Wel hingen de 'Vlaamsgezinden' een koperen herinneringsplaat aan een oude wilg ter ere van pastoor De Brouwer, terwijl het wandelpad vandaag officieel Oude Molenpad heet.

De hele geschiedenis wordt uit te doeken gedaan in de tentoonstelling Erfgoed in zaal De Bron, Kerkevijverstraat Lede, 22 april van 10 tot 18 uur.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio