Zonnebeke Church Dugout wordt niet toegankelijk voor publiek

Zonnebeke Church Dugout wordt niet toegankelijk voor publiek

De toegang tot de gewezen schuilplaats uit WO I werd even blootgelegd, maar wordt niet geopend voor het publiek. pli Foto: © Piet Lesage

ZONNEBEKE - In de omgeving van de Zonnebeke Church Dugout zijn momenteel werkzaamheden aan de gang, maar het is niet de bedoeling om de schuilplaats zelf open te stellen.

De Zonnebeke Church Dugout is een ondergrondse schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, die zich vlakbij de kerk van Zonnebeke bevindt. Hij werd in maart 1918 gebouwd door de 171th Tunneling Compagny.

'Momenteel worden in die omgeving werkzaamheden uitgevoerd om de voormalige abdijtuin beter tot zijn recht te laten komen, als onderdeel van het kasteelpark', zegt Franky Bostyn van het Memorial Museum Passchendaele 1917. 'En in dat kader werd de toegang tot deze dugout blootgelegd.'

Die toegang zal wel hersteld worden, en er komt ook een infobord om het publiek de nodige duiding te geven bij dit unieke relict uit de Eerste Wereldoorlog. 'Maar de schuilplaats zelf, die volledig onder water staat en deels ingegraven zit onder de muren van de vooroorlogse kerk van Zonnebeke, wordt niet toegankelijk gemaakt voor het publiek.'

Een ontgoocheling wellicht voor sommigen, die hoopten dat de volledige ondergrondse schuilplaats toegankelijk gemaakt zou worden nu de toegang tot de dugout geopend is.

In de jaren tachtig werd deze Zonnebeke Church Dugout al ontdekt en geopend, toen archeologisch onderzoek gebeurde naar de destijds nabijgelegen Augustijnenabdij. De Zonnebeke Church Dugout werd toen door verschillende Zonnebekenaren bezocht. Maar nadien werd de constructie weer afgesloten. En dat blijft dus ook zo.

Dankzij de werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn, krijg je straks wel een mooie doorkijk van aan de Zonnebeekse kerk en de voormalige pastorie (allebei gebouwd door de modernistische heropbouwarchitect Huib Hoste) op het kasteeldomein.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio