Niet alleen hotels en appartementen pieken in de zomer

Toeristen kiezen vaker voor luxe van een b&b

Toeristen kiezen vaker voor luxe van een b&b

Filip Deschacht: 'Eigenlijk zit onze b&b het hele jaar door vol.' Dominique Jauquet Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - Het aantal boekingen in hotels en de verhuur van vakantieappartementen pieken jaarlijks tijdens de zomermaanden. Maar hoe zit het eigenlijk bij de bed & breakfasts aan onze kust? Wij polsten bij Huyze Elimonica in Oostende.

'Welkom in onze bed & breakfast', zegt Filip Deschacht terwijl hij de grote deur van een van de mooiste belle-époquewoningen in Oostende opendoet. De hartelijke en persoonlijke ontvangst moet wellicht een van de kenmerken zijn van een bed & breakfast, en het duurt niet lang of ons vermoeden wordt bevestigd.

'Neem gerust plaats in ons salon. Wenst u koffie?', gaat Filip verder. Met plezier gaan wij in op het aanbod. Onze ogen kijken intussen verrast rond in de gezamenlijke living van de bed & breakfast die uitkijkt op het tuinterras. Immense lusters aan het plafond, een grote open haard, een authentieke vloer en aangename zetels brengen ons bij een tweede kenmerk van een bed & breakfast: gezelligheid. Een koffie met melk en suiker later komen we tot de kern van de zaak: hoe populair zijn bed & breakfasts in de zomermaanden?

Wow-gevoel

'We zitten zo goed als vol deze zomer. Hier en daar is er nog een plaats vrij, maar dan moet je al heel veel geluk hebben', zegt Filip. De West-Vlaming kocht in 2006 met Marc Neven, na een rijk horecaleven in onder andere enkele sterrenzaken, het gebouw in de Euphrosina Beernaertstraat op om hun droom waar te maken. Ze maakten van een vervallen pand een pareltje in de typische belle -époquestijl. Huyze Elimonica is het resultaat van drie jaar renoveren met oog voor antiek en kunst.

Terwijl Filip ons de kamers toont, vertelt hij verder. 'We merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar wat meer persoonlijkheid en gezelligheid. Luxueuze kamers met alles erop en eraan en een uitgebreid ontbijt vind je vandaag niet meer in een gewoon hotel, en daarom kiezen de mensen steeds vaker voor een bed & breakfast. Het mag iets meer zijn, zonder dat je het merkt in de prijs', zegt Filip.

De luxe komt naar boven tijdens onze rondleiding. Huyze Monica telt drie ruime kamers, waarvan twee suites, met een kingsize bed, een privé-badkamer, een plasmatelevisie met digibox, draadloos internet en een stereo-installatie. Maar vooral de inrichting van de kamers springt in het oog met opnieuw grote lusters en de steeds terugkomende belle-époquestijl.

'Het wow-gevoel overvalt onze klanten telkens. Zowel zakenmensen als gewone koppels vinden de weg naar ons en ze hebben allemaal één wens: ze willen genieten in een sfeervol en rustgevend kader. Ook BV's als Natalia en Tess Goossens komen geregeld op bezoek. Dat bewijst dat ook bed & breakfasts aantrekkelijk zijn aan de kust', zegt Filip.

Wintermaanden

Rest er nog de vraag: is er een verschil tussen de zomer- en de wintermaanden? 'Qua bezetting niet. Onze b&b zit eigenlijk het hele jaar door vol. Maar de invulling van het verblijf van de gasten is wel anders. Tijdens de winter verblijft men langer op de kamer of geniet men van de gezelligheid in de living bij de open haard. In de zomer zien we de gasten veel minder. Dan trekt men uiteraard liever naar buiten om te genieten van het weer, de zee of de winkelstraten. Het enige wat wel altijd gelijk blijft, en waarom men ook kiest voor een bed & breakfast, is het riante ontbijt', besluit Filip Deschacht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio