Nooit eerder zoveel startende ondernemers

In 2011 werden in België 74.374 nieuwe ondernemingen opgestart. Dat zijn er 2.330 of 3,23 procent meer dan in 2010, ook al een recordjaar.

De voorbije maanden zijn evenwel voorlopig 12procent minder ondernemers gestart dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, al zijn die kwartaalcijfers nog niet volledig. Dat blijkt maandag uit de Startersatlas van ondernemersorganisatie Unizo en studiebureau Graydon, naar aanleiding van de Vlaamse Startersweek die vandaag in Leuven van start gaat.

Het zwaartepunt van het aantal startende ondernemers ligt met 56procent in Vlaanderen, maar onze regio is niet langer de snelste groeier. Die eer gaat naar Brussel – dat er bijna 87procent méér starters bij kreeg in 2011. Wallonië volgt op twee met 4,8procent méér starters, Vlaanderen groeit maar 2procent. Al ligt in Vlaanderen de overlevingsgraad van bedrijven dan wel weer hoger dan in Brussel en Wallonië: concreet bestaat in Vlaanderen nog 71,31procent van de vijf jaar geleden (in 2007) opgestarte bedrijven. In Brussel is dat 67,48procent, in Wallonië 64,69procent.

‘Starters zijn vandaag beter voorbereid dan 15jaar geleden', zegt Karel Van Eetvelt, topman van Unizo. Al waarschuwt Eric Van den Broele van Graydon voor overdreven optimisme: ‘Voorlopig komen er nog altijd meer bedrijven bij dan er stoppen. Maar als de trend van de voorbije jaren zich doorzet, zou dat in 2013 wel eens de omgekeerde situatie kunnen zijn.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees