Politie sluit Koninklijke Baan af voor alle verkeer

Buurt geëvacueerd na spectaculair gaslek

Buurt geëvacueerd na spectaculair gaslek

Het gas spoot ruim tien meter de hoogte in.nmi Foto: © Norbert Minne

BLANKENBERGE - Bij graafwerken sloeg gisterenvoormiddag een kraan een groot gat in de gasleiding langs de Koninklijke Baan. Het gas spoot meters de hoogte in. De politie evacueerde een honderdtal mensen.

Bij graafwerken voor de heraanleg van een rotonde aan de Vredelaan en het vernieuwen van de sporen voor de kusttram, raakte een kraan gisteren rond 9.45 uur een middelgrote gasleiding aan de Koninklijke Baan, vlakbij de jachthaven.Daardoor ontstond een gat, waaruit het gas meer dan tien meter hoog opspoot.De politie sloot onmiddellijk de Koninklijke Baan af. De bewoners van de Eric Jameslaan en een deelte van de Diksmuidestraat werden in veiligheid gebracht. In de brandweerkazerne kregen ze een kop koffie en bijstand van het Rode Kruis. Ook de klanten in het warenhuis Aldi en de schoenenzaak Brantano werden door de politie geëvacueerd. In totaal ging het om een honderdtal mensen. In de brandweerkazerne werd een crisiscentrum opgericht, waar burgemeester Ludo Monset, politie en brandweer over veiligheidsmaatregelen beslisten.

De gasgeur was tot meer dan een kilometer ver waar te nemen. Die geur verminderde pas toen Eandis de gasleiding afsloot. Een uur na het ongeval was alle ontploffingsgevaar geweken en werd de Koninklijke Baan opnieuw opengesteld voor het tram- en autoverkeer.

Klaar tegen bouwverlof

Het is niet de eerste keer dat er zich een breuk voordoet in ondergrondse leidingen in Blankenberge. Maandag nog werd bij graafwerken een gat geslagen in de waterleiding, waardoor Bistro Zee Zee zijn deuren moest sluiten.

Ook de omwonenden zijn niet te spreken over de hinder die ze ondervinden. Bij grondwerken staan hun huizen te trillen op de funderingen en komen er scheuren in de muren. Tot hun grote opluchting zouden de werken tegen het bouwverlof achter de rug moeten zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio