Geen extra verloning voor directie Goldman Sachs en UBS

Topbankiers weigeren bonus

Ex-Fortisbaas Jean-Paul Votron hebben we het nooit zien doen, maar een aantal van zijn collega's CEO's laten weten dat ze afzien van hun bonussen voor 2008. Gisteren lieten toplui van Goldman Sachs en van UBS weten dat ze hun bonus niet hoeven.Bij Goldman Sachs gaat het om CEO Lloyd Blankfein en zijn zes topmedewerkers. Zij krijgen enkel hun salaris en niet de gebruikelijke bonussen, zoals aandelenopties. Vorig jaar nog kreeg hij 54miljoen dollar (43 miljoen euro) aan bonussen, wat hem een jaarloon van 600miljoen dollar opleverde.

De investeringsbank heeft het voorbije jaar niet echt goede zaken gedaan: het aandeel is sinds nieuwjaar met bijna 70procent gezakt, en zo'n tien procent van het personeel is ontslagen. Maar Goldman Sachs is een van de investeringsbanken die nog als beste uit de bankencrisis kwam. Collega Lehman Brothers ging bankroet, en Bear Stearns en Merrill Lynch werden verkocht.

Ook UBS, de grootste Zwitserse bank, schrapte alle bonussen voor directieleden. UBS wil een nieuw verloningsmodel op poten zetten, dat meer aandacht zal hebben voor prestaties op lange termijn en meer zal afhangen van het creëren van reële toegevoegde waarde voor de bank. UBS is een van de grootste slachtoffers van de kredietcrisis. De bank kreeg al 60miljard dollar steun van de Zwitserse overheid. CEO Peter Kurer zal het daarom vanaf 2009 moeten stellen met een vast salaris, en de bonussen voor 2007 en 2008 worden geschrapt. Hoeveel hij daarbij inschiet, is niet bekend. Zijn 'gewone' salaris bedraagt 1,3 miljoen euro, maar de bonussen zijn daar een veelvoud van. Ter vergelijking: zijn voorganger Marcel Ospel schoot er vorig jaar 16 miljoen euro aan bonussen bij in omdat UBS het toen al slecht deed. In april moest Ospel opstappen. Een andere gewezen CEO van UBS, Peter Wuffli, doet van zijn kant vrijwillig afstand van 10 miljoen dollar (bijna 8 miljoen euro). Daar had hij nog recht op nadat hij vorig jaar was opgestapt bij de bank.

Maar niet alle banken volgen dit beleid. Citibank heeft volgens het financieel agentschap Bloomberg dit jaar al 26miljard dollar aan bonussen en extra voordelen uitgekeerd, terwijl ze 25miljard dollar aan staatssteun kreeg. De bonussen schrappen is niet altijd even evident, als de betrokkenen zelf niet inzien dat ze die beter even weigeren. De Britse regering wou bonussen schrappen bij alle banken die ze steun gaf, maar stuit daarbij op onvermoede moeilijkheden: de arbeidswetgeving laat niet zomaar toe om contractueel vastgelegde vergoedingen te schrappen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees