President Ecuador overleeft staatsgreep

President Rafael Correa van Ecuador en zijn Belgische vrouw Anne Malherbe zijn gisteren ongedeerd teruggekeerd naar het presidentiële paleis in Quito, Dat heeft zijn ambassadeur in België, Fernando Yépez Lasso, bevestigd.

President Correa raakte donderdag in het nauw toen hij in een politiekazerne aan muitende officieren ging uitleggen waarom hij zwaar moet snoeien, ook in de uitgaven voor veiligheid. Na decennia van wanbeleid is Ecuador zo goed als bankroet en niet in staat om 3,2miljard dollar aan schulden af te lossen. Maar de officieren overstemden hem, belaagden hem fysiek en spoten hem onder met traangas.

Leger blijft trouw

Ze dreven hem op de vlucht naar een ziekenhuis, waar ze hem een nacht lang belegerden. De revolte nam het karakter aan van een poging tot staatsgreep, maar de legerleiding bleef Correa trouw.

's Ochtends openden soldaten het vuur op de muiters en ontzetten ze de president. Daarbij vielen twee doden en 88 gewonden. Wat ook meespeelde bij het snel onderdrukken van de revolte, was de uitgebreide golf van solidariteit door de buurlanden. Gisteren vlogen alle Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken naar Quito om Correa moed in te spreken. De president toonde zich strijdlustig: hij zal de politie grondig uitzuiveren, kondigde hij aan.

Zijn ambassadeur in Brussel voegde eraan toe dat de situatie in Quito genormaliseerd is. ‘Maar een deel van de nationale politie was betrokken bij het oproer. Dat ze moeten inleveren, is evenwel een voorwendsel, het gaat vermoedelijk om een grotere samenzwering, al een tijd voorbereid en gecoördineerd.'

Vakantiebestemming

Correa is nu vier jaar aan de macht en nog steeds immens populair, wat uitzonderlijk is op dat continent. De Belgische vrouw van de president is niet de enige band met ons land. Ecuador is ook de populairste vakantiebestemming in Latijns-Amerika bij Vlamingen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S