Overplaatsing van Diest naar Tielen wordt beslecht

Nieuwe commandant brengt honderd para's mee

Nieuwe commandant brengt honderd para's mee

Vincent Descheemaeker (links) volgt Stefaan Schoenmaekers op aan het hoofd van het derde bataljon paracommando's in Tielen.pkk Foto: © Paul Keyenberg

TIELEN - Het derde bataljon para's in Tielen krijgt versterking: het eerste bataljon van Diest stuurt commandant Vincent Descheemaeker én zo'n honderd soldaten.

De reorganisatieplannen van minister De Crem van Defensie komen het derde bataljon paracommando's in Tielen niet ongelegen. Luitenant-kolonel Vincent Descheemaeker (45) van het eerste bataljon in Diest neemt op woensdag 10november bij het derde bataljon in Tielen het bevel over van luitenant-kolonel Stefaan Schoenmaekers (47). De nieuwe commandant heeft al meteen een honderdtal para's meegebracht, die zich momenteel inwerken in hun nieuwe job in het kwartier P.Gailly in Tielen.

Stefaan Schoenmaekers uit Vosselaar was met zijn para's actief voor opdrachten in Libanon, Afghanistan en Kosovo, én voor de 'Nato Responce Force' die een mogelijke inzet van Belgische para's in internationale noodsituaties voorbereidde. De vader van vier kinderen werd door alle manschappen gerespecteerd voor zijn sociaal engagement. Schoenmaekers begint de week na de bevelsoverdracht in Tielen aan zijn nieuwe taak als leider van het operationeel crisiscentrum in Evere.

De nieuwe commandant van de Tielense para's, Vincent Descheemaeker, is afkomstig van Kortrijk maar woont nu in Tervuren. Hij is eveneens vader van vier kinderen. Descheemaeker heeft reeds een goedgevulde loopbaan achter de rug. Hij was zowel in het binnenland -zowel in Tielen als Marche-les-Dames- als het buitenland -van Bosnië over Albanië tot Duitsland- actief. In augustus 2009 werd hij aangesteld als bevelhebber van het eerste bataljon paracommando's in Diest, nog vooraleer er sprake was van het opdoeken van dit bataljon. De Franstalige para's verhuizen nu van Diest naar Flawinne, de Nederlandstalige volgen hun commandant naar Tielen.

Luitenant-kolonel Descheemaeker is uitstekend geplaatst om een vlekkeloze integratie van de 'Diestse' para's in Tielen te begeleiden. De totale bezetting in Tielen stijgt daarmee tot ongeveer 460 para's. De para's die van Diest overkomen, krijgen financiële compensaties en een regeling voor makkelijk transport.

Het eerste en derde bataljon zijn relatief vergelijkbaar. Toch zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn de identiteit van het eerste bataljon achter zich te laten. Het is aan de nieuwe commandant in Tielen om de integratie van de twee bataljons in het kwartier P.Gailly in Tielen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio