Het Schijnbier bruist nog niet

© © Jan Auman

Ter gelegenheid van het kleine cultuurfestival 'Deurnroosje' werd een nieuw bier boven de doopvont gehouden: het Schijnbier.

(jaa)

De naam dankt het brouwsel aan de rivier die door Deurne loopt. Het initiatief komt van Deurnroosje-organisatoren Joke Termonia en Eva Eriksson, die ook de meubelzaak Pluym en Salle Jeanne Simons uitbaten.

'Je gelooft het misschien niet, maar we hebben zelfs echt water van Het Schijn gebruikt om dit bier te produceren', vertelt Henriette Waal van de Mobiele Brouwerij uit Amsterdam terwijl ze het eerste brouwsel toont dat uitgegoten werd over tachtig kleine flesjes. Het Schijnbier werd in primeur gedegusteerd op de Deurnse Feestdag. 'Het Schijn heeft een slechte reputatie als vervuilde rivier, maar we hebben het water laten filteren in een labo en daar vertelde men ons dat het best meeviel met die waterkwaliteit.'

Flets

Het Schijnbier is een zogenaamd

gruitbier

. Naast hop werden vooral kruiden als salie en jeneverbes gebruikt om een aparte smaak te creëren. Een eerste proefbeurt kon ons nog niet overtuigen. Het bier oogde niet alleen troebel, maar smaakte ook erg flets. Het lijkt nog niet rijp voor de verkoop, ondanks het mooie artistieke etiket.

Symbolische daad

'Het bier moet wellicht nog wat langer gisten en rijpen, maar dat is ook niet zo erg', klinkt schepen voor Cultuur Walter Verbruggen (Groen!) toch maar op het succes van het Schijnbier. 'Je moet dit vooral zien als een symbolische daad van de Deurnenaren. We willen opnieuw contact met Het Schijn, die jaren geleden onder de grond werd gestopt. Ter hoogte van de grens met Borgerhout passeert het stroompje onder de Turnhoutsebaan. We hebben er nu een tijdelijke fontein geïnstalleerd en ook op het wegdek de passage van Het Schijn letterlijk in de verf gezet. Als straks de Turnhoutsebaan eindelijk heraangelegd wordt, hopen we hier een permanent poorteffect te creëren via een kunstwerk of lichteffecten. Deurne wil Het Schijn terug.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio