Discussie over N-VA versus Vlaams Belang loopt uit de hand

Zanger wurgt beste vriend (82) na politieke ruzie

Zanger wurgt beste vriend (82) na politieke ruzie

Ex-operazanger Hedwig Smets voerde wel vaker stevige discussies. 'Maar je beste vriend kapot maken, wie doet dat nu?' Foto: rr

BORNEM - Een banale politieke ruzie tussen twee ex-operazangers over hun voorkeurpartij N-VA of Vlaams Belang is zaterdagavond in Mariekerke bij Bornem dramatisch afgelopen. Hedwig Smets (61) werd uitzinnig van woede en wurgde zijn beste vriend Bernard Van Mencxel (82) tot hij niet meer ademde. Nadien dumpte hij het lichaam in een gracht in Zandhoven. Uit wroeging gaf Smets zichzelf aan.

Hedwig Smets (61) en Bernard Van Mencxel (82) waren al jaren beste vrienden. Ze leerden elkaar kennen bij het Vlaamse Opera in Antwerpen. De twee waren daar lange tijd actief als operazangers, maar de laatste jaren stond hun muzikale carrière op een laag pitje. Hedwig Smets werd –dik tegen zijn zin– ontslagen bij het Vlaamse Opera. Hij had het daar erg moeilijk mee en vond dat hij niet correct behandeld was. Zijn kameraad Bernard moest vaak zijn geklaag aanhoren. Hedwig Smets zei dan altijd dat hij nog veel geld moest krijgen van de opera. Een bedrag van 52.000 euro, beweerde hij. Bernard stond daar veeleer sceptisch tegenover en dat leidde vaak tot discussies tussen de vrienden.

Ook zaterdagavond liepen de gemoederen hoog op tussen de ex-operazangers. Hedwig Smets, die sinds een jaar in het Klein-Brabantse dorpje Mariekerke woonde, had Bernard uitgenodigd om samen het jaarlijkse Palingfestival te bezoeken. De twee aten er een hapje en keerden daarna terug naar het huis van Hedwig.

Op het bed geduwd

Daar begonnen de twee hevig te discussiëren. Ditmaal niet over het leven van Hedwig, dat niet helemaal liep zoals hij het wou. Wél over de politieke partij van hun voorkeur: N-VA of Vlaams Belang. Die discussie laaide zo hoog op dat het tot een schermutseling kwam, waarbij Hedwig Smets helemaal uitzinnig van woede werd. Hij duwde zijn vriend Bernard op het bed en vloog hem naar de keel. Hij is hem blijven wurgen tot Bernard niet meer ademde.

Toen Hedwig Smets niet veel later besefte dat hij zijn beste vriend had gedood, verstopte hij het lijk in zijn wagen en reed ermee weg, richting Zandhoven. Hij kent die streek uit zijn broekzak omdat hij er jarenlang woonde. Aan een veldwegeltje in een bos tussen Pulderbos en Viersel dumpte Smets het lichaam van zijn vriend in een uitgedroogde gracht.

Wroeging na tv-beelden

Een jogger trof het lichaam de volgende ochtend om 9.30uur per toeval aan. De speurders hadden aanvankelijk weinig aanknopingspunten om te achterhalen wat er met de man gebeurd was. Maar omdat het oudere slachtoffer blootsvoets was, gingen ze er wel meteen van uit dat het lichaam door iemand gedumpt was.

De autopsie om de identiteit van het lichaam te achterhalen, was nog bezig toen Hedwig Smets zich zelf aangaf bij de politie. Tot grote verrassing van de speurders. ‘Hij had de beelden van het teruggevonden lichaam in de media gezien en toen kreeg hij spijt', zegt Nele Poelmans van het Mechelse parket. De onderzoeksrechter liet de man meteen aanhouden.

Gisterochtend werd de familie van Bernard Van Mencxel ingelicht over wat er met hem gebeurd was. Zij vonden het al verdacht dat ze de man sinds zaterdag niet konden bereiken en zijn erg aangeslagen. ‘Wij zijn volledig in shock. Dit valt echt niet te begrijpen. Bernard was zo'n brave man. En een fantastische zanger. Wie doet nu zoiets? Je beste vriend kapot maken. Dat is toch ongelofelijk?', zegt schoonbroer Guy Anssens.

Ook in de omgeving van dader Hedwig Smets wordt met ongeloof gereageerd. ‘Ik wist wel dat Hedwig erg kwaad kon worden. En dan werd hij ook plots heel agressief. Maar dit had ik toch nooit verwacht', zegt een goeie vriend van de man.

Problemen met zichzelf

Hedwig Smets had vooral veel problemen met zichzelf, zegt zijn familie. ‘Ik had de indruk dat hij wat labiel geworden was. Hij had altijd grote verhalen, maar ik hoorde de laatste tijd veel klachten van mensen die problemen met hem hadden', zegt zijn neef Eddy Smets.

Vrijdag verschijnt Hedwig Smets voor de raadkamer in Mechelen. Die moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

Corrigeer

MEER NIEUWS