Witte noodkerk moet plaats ruimen voor sociale woningen

Bellekerk wordt verkocht en afgebroken

Bellekerk wordt verkocht en afgebroken

Het witte kerkje aan de Bellebargie kende een grillige geschiedenis. Zo werd het nooit als parochiekerk erkend. Olivier Scheir Foto: © Olivier Scheir

WAARSCHOOT - De Sint-Jozefskerk, beter bekend als Bellekerk, wordt op termijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwe sociale woningen. De zoektocht om een nieuwe functie te vinden voor de hulpkerk leverde niks op.

Het witte kerkje aan de Bellebargie kent een grillige geschiedenis. Officieel werd ze gebouwd aan het eind van de jaren 1950 en onthuld in 1958, naar een ontwerp van Lagaskens en Dryhoel.

De wijk waarin ze werd gebouwd, werd te groot en een school en kerk was volgens de inwoners meer dan nodig. Pastoor Willem Segers zorgde kort na zijn aanstelling voor het nodige, al werd de kerk nooit erkend als parochiekerk, maar deed ze jaren dienst als hulpkerk.

Dat kwam van pas toen op nieuwjaarsdag 2002 de hoofdkerk in het centrum afbrandde. Jarenlang werd toen de mis opgedragen in de witte hulpkerk. Maar toen de nieuwe kerk uiteindelijk klaar was, verloor de kerk aan de Bellebargie haar functie. In 2008 werd ze zelfs officieel ontwijd.

Sindsdien werd ze nog voor enkele activiteiten gebruikt, zoals voor het toneelstuk 'Shakers' van het Loodstoneel, dat de kerk omtoverde tot een cocktailbar met het altaar als toog. Ook werd even gedacht om de voormalige kerk te gebruiken als tijdelijk onderkomen voor de jongenschiro, toen hun lokaal in de Nieuwstraat afbrandde.

Te hoge kosten

Verschillende keren werd geopperd om het gebouw op langere termijn uit te bouwen tot buurtcentrum, maar de eigenaar, vzw Parochiale Werken, wil het gebouw nu verkopen aan een sociale bouwmaatschappij. Naar verluidt zijn er te hoge kosten aan het gebouw om het te renoveren en zich in regel te stellen met de strenge normen qua brandveiligheid.

Ook de gemeente heeft er geen aandeel in, omdat het gebouw niet is erkend als parochiekerk en het dus geen eigendom is van de kerkfabriek, maar van een onafhankelijke vzw. Volgens hen is er nog geen definitieve beslissing gevallen, maar er wordt wel geïnformeerd bij de sociale bouwmaatschappijen of er interesse is in de grond en hoeveel die oplevert.

Als de verkoop doorgaat, wordt de kerk gesloopt en komen er sociale woningen in de plaats.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio