Hilde Deweer stelt indrukwekkende 'bierbijbel' samen

'West-Vlaamse brouwers ver over grenzen benijd om beste bieren'

'West-Vlaamse brouwers ver over grenzen benijd om beste bieren'

Hilde Deweer met haar boek: 'Eigenlijk is de titel alweer achterhaald, want sinds het ter perse gaan is er in Heule een nieuwe brouwerij van start gegaan met het brouwen van twee nieuwe bieren.' vcb Foto: © violet corbett brock

ZULTE/WAREGEM - Vier jaar geleden bracht Hilde Deweer een overzicht van alle Belgische bieren uit. Vandaag heeft ze dat huzarenstukje overgedaan, maar met een nog veel straffer resultaat. 'Toen bleek dat er 500 bieren waren bijgekomen, moest ik toch even slikken.'

Zowat een jaar lang verdiepte de uit Waregem afkomstige Hilde Deweer (53) zich in de wondere wereld van het Belgische bier om haar nieuwe bierbijbel samen te stellen. Dat mag op z'n zachtst gezegd een monnikenwerk genoemd worden. Met 1.131 (!) verschillende bieren draagt haar boek, dat 1.200 bladzijden telt, dan ook met recht en rede en de titel Alle Belgische bieren.

'Eigenlijk is de titel alweer achterhaald, want sinds het ter perse gaan is er in Heule een nieuwe brouwerij van start gegaan met het brouwen van twee nieuwe bieren. Dat zal voor een volgende uitgave zijn', lacht de Waregemse bierevangelist.

Waarom deze nieuwe Bierbijbel?

Hilde Deweer: 'De eerste had het met 30.000 verkochte exemplaren heel goed gedaan, en we dachten dat het misschien wel tijd werd voor een update. Toen bleek dat er zomaar eventjes 44 brouwerijen en 500 nieuwe bieren waren bijgekomen, moest ik wel even slikken. (lacht) Zo'n update maken bleek trouwens ook veel moeilijker, er waren ook een honderdtal bieren afgevallen, dus het is een werk van bijzonder lange adem geworden. Maar het resultaat mag er wel zijn. Wie een complete leidraad voor het Belgische bierlandschap wil, zit alvast goed met dit boek.'

Hoe verklaar je dat er, in tijden van crisis, zoveel nieuwe brouwerijen bijgekomen zijn?

'Ik heb daar geen economische studie over gemaakt, maar het blijkt toch dat bier brouwen de voorbije jaren booming business geworden is. Het valt vooral op dat er heel wat kleine brouwerijen bijgekomen zijn, die ofwel een heel regionale afzet hebben of zich vooral op de export focussen. In ieder geval lijkt het bijzonder goed te gaan met ons Belgisch bier, en het ziet ernaar uit dat die lijn de komende jaren nog zal verder getrokken worden.'

Zijn er ook nieuwe brouwtrends ontstaan de voorbije jaren?

'Het is zeker opmerkelijk dat een aantal brouwerijen heel experimentele bieren zijn beginnen maken. Oesterbier, saffraanbier, witloofbier enz., je kunt het zo gek niet bedenken. Iedereen kent ondertussen de klassieke witte, blonde, bruine of tripel bieren, en een aantal brouwers willen zich blijkbaar duidelijk onderscheiden van de rest. Of het ook allemaal lekkere bieren zijn laat ik aan de smaakpapillen van anderen over, ik spreek nooit een waardeoordeel uit in mijn boek, maar geef uitsluitend een zo volledig mogelijk objectieve beschrijving van het bier.'

Hoe is het eigenlijk met je eigen bierkennis gesteld?

'Ik ben absoluut geen zytholoog (bierkenner, red.), maar je moet ook geen kok zijn om een kookboek samen te stellen. In de loop der jaren heb ik wel een stevige basiskennis ontwikkeld, en vooral mijn liefde voor het bier is groter geworden. Tijdens de brouwerijbezoeken en fotoshoots heb ik dus af en toe wel eens aan het bier gezeten, met mate uiteraard.' (lacht)

Wat zijn jouw persoonlijke favoriete bieren?

'Van een moeilijk vraag gesproken. Ik ben een echte Bourgondiër en hou eigenlijk van al wat lekker is, maar als ik er één moet uitkiezen is het wel de Rochefort 8, daar kun je me altijd plezier mee doen. Ook Rodenbach Grand Cru behoort tot mijn all-time favourites, en een blonde Quintine zal ik ook niet snel afslaan. Maar uiteraard is het in mijn positie moeilijk om bieren te privilegiëren.'

Hoe doen de West-Vlaamse bieren het tegenwoordig?

'Meer dan behoorlijk eigenlijk. Als je weet dat 224 van de 1.131 bieren uit onze provincie komen, mag je toch zeggen dat de West-Vlaamse brouwers goed op dreef zijn. We worden tot ver over de grenzen benijd om onze bieren. Ons roodbruin bier bijvoorbeeld, waarvan Rodenbach het bekendst is, is een erkend streekproduct waar we terecht fier op mogen zijn, net als op tal van andere West-Vlaamse bieren. Met Black Damnation V van De Struise Brouwers in Oostvleteren, een bier van 26 graden, hebben we ook het sterkste Belgische bier, wat ons meteen ook de strafste brouwers van het land maakt.' (lacht)

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio