Fietsers hoeven omweg van 4,3 kilometer niet meer te maken

Nieuwe fietsbrug Zennegat geopend

MECHELEN - De nieuwe wandel- en fietsbrug over de Zenne aan het Zennegat is open voor gebruik. In het verlengde van de vaste brug, wordt er in het voorjaar een beweegbare brug over het kanaal Leuven-Dijle geplaatst.

De bruggen zijn van groot belang voor het fietsverkeer in de regio en passen in het fietspadenplan van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). In beide bruggen wordt in totaal 1,4 miljoen euro geïnvesteerd, 550.000 euro daarvan gaat naar de brug over de Zenne.

Toeristen

'De paden langs de Rupel, Dijle, Zenne en het kanaal Leuven-Dijle worden intensief benut door fietsers en wandelaars', zegt Wim Dauwe, afdelingshoofd bij Waterwegen en Zeekanaal. 'Fietsers kunnen nu vanuit Rumst -en bij uitbreiding zelfs vanuit Boom- via de nieuwe brug naar Mechelen rijden. Deze route maakt het woon-werk- en het woon-schoolverkeer veiliger en comfortabeler. De historische site rond de sluis vormt ook een belangrijke toeristische trekpleister die vooral in de zomermaanden op veel belangstelling kan rekenen. De twee nieuwe fietsbruggen zullen dus een grote meerwaarde hebben.'

Wielertoerist Ludo Deboodt (67) uit Kontich kan de stelling van Dauwe alleen maar beamen: 'Als je komt van Klein-Willebroek of Boom, moet je niet meer naar de drukke Gentsesteenweg in Heffen om de oversteek te maken (daarmee wordt zo'n 4,3 km uitgespaard, nvdr.). Nu kan je rechtstreeks richting Mechelen blijven rijden. Dit is de eerste keer dat ik over deze brug fiets. Ze is perfect in orde, je zult er niet gemakkelijk op wegschuiven.'

Beweegbare brug

De nieuwe brug over de Zenne is een boogbrug uit staal en werd in Puurs gebouwd in het atelier van aannemer Emotec. Ze overspant een lengte van 70 meter en is 3 meter breed. In totaal werd er meer dan 50 ton staal in de brug verwerkt. In november werd ze 's nachts vervoerd naar het Zennegat en met een reusachtige kraan op haar funderingen gehesen. Daarna werden het brugdek en de leuningen verder afgewerkt. Na de winter krijgt de brug nog een laatste verflaag. Dan wordt ook het pad langs de Zenne grondig heraangelegd.

De beweegbare brug wordt in de eerste helft van 2012 geplaatst en zou tegen Pasen geopend worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio