Dagboek vertelt beklijvende verhaal van missionarissen die uit Mongolië werden verdreven

'Ze vluchtten op kamelen door woestijn'

'Ze vluchtten op kamelen door woestijn'

Edward Saeys: 'Het dagboek boeide me zo sterk, dat ik besloot het wedervaren van de scheutisten op de vlucht van Mongolië naar Vlaanderen in een boek te gieten.' pvr Foto: © Pierre Van Rossem

LEBBEKE - Een scheutist die anno 1900 samen met enkele collega-missionarissen moet vluchten uit Mongolië hield daar een beklijvend dagboek van bij. Het boek is van commentaar voorzien door Denderbellenaar Edward Saeys en wordt nu uitgegeven door Comité Belle 2000.

In 2006 publiceerde Edward Saeys, lid van de heemkundige kring Comité Belle 2000, De kronijcken van vier scheutisten op missie naar Mongolië in 1900. Een van die vier twintigers was zijn grootoom Frederik Roggeman. Ook van de partij was Frans De Boeck uit Opdorp. Toen in 1900 de Bokseropstand uitbrak en de missionarissen verplicht waren Mongolië te ontvluchten, begon De Boeck een dagboek te schrijven. Roggeman was toen al aan tyfus overleden.

'Een nicht van De Boeck heeft het dagboek bewaard', zegt Saeys. 'Het boeide me zo sterk, dat ik besloot het wedervaren van de vijftien scheutisten op de vlucht van Mongolië naar Vlaanderen in een boek te gieten. Ik heb de historische feiten van commentaar voorzien en het gehele gebeuren gesitueerd in de tijd ook.'

Fraai was die tijd ter plaatse geenszins. De Bokseropstand was een nationalistische reflex, gericht tegen de invloed van de westerse mogendheden op het vlak van handel, politiek, religie en technologie. China was op dat moment een grootmacht in verval.

Eén uitweg

De opstand bood de scheutisten slechts één uitweg: de vlucht door de Gobiwoestijn, in het begin met behulp van kamelen -'kemels' vermeldt het dagboek- van waterput tot waterput. Later bereikten ze via het huidige Rusland, Polen en Duitsland opnieuw Vlaanderen. In Moskou mochten ze zich, dankzij een cheque vanuit Scheut, vestimentair in het nieuw steken. In hun 'moederhuis' in Anderlecht werden ze met fanfare onthaald. Hun tocht, die begonnen was op 23 augustus, eindigde daar op 8 november.

'Sommige collega's brachten het er minder goed vanaf', weet Saeys. 'Hun bisschop, Mgr Hamer, te oud om te vluchten, besloot noodgedwongen bij zijn christenen te blijven en werd door de Boksers gevat en levend verbrand.'

'De vlucht uit Mongolië', kost 15 euro is verkrijgbaar bij de leden van comité Belle 2000. Ook in 't Vat, De Ster, Proxi en de krantenwinkel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio