Pas onthuld gedicht Credo van Reve telt één woord te veel

Revekenner Carlos Alleene ontdekt fout in poëziewand

© © Johan De Ruyck

De vrolijke inhuldiging van de vernieuwde dorpskern van Machelen krijgt een vervelend staartje. Het gedicht van wijlen Gerard Reve blijkt iets te lang te zijn. Dat ene woord te veel kan wel dure gevolgen hebben.

Johan De Ruyck

Auteur, literatuurkenner en poëzieliefhebber Carlos Alleene ging op paasmaandag huiswaarts met een raar gevoel in de maag: 'Er stoorde me iets in het gedicht. Omdat ik een overtuigde fan ben van Reve, liet de gedachte mij niet los. Ik sloeg het boek Verzamelde Gedichten van Reve open en zag meteen de fout. 'Er rest mij niets anders dan duisternis en Dood' moet zijn 'er rest mij niets dan duisternis en Dood'. Door het woord 'anders' is de ritmiek van het gedicht verstoord. En dat was de oorzaak van mijn taalkundig ongemak. Hoe is het mogelijk om zo'n fout te laten binnensluipen in een zo groot uitgewerkt gedicht op een openbare plaats in het toeristisch en kunstzinnig dorp Machelen-aan-de-Leie? Zeg nu zelf, deze lapsus mag toch niet gebeuren? Herstellen? Uiteraard, zou ik zeggen, maar het kan een dure en moeilijke opdracht worden. Die koperen belettering zit compleet in de gladde betonwand ingewerkt. Je moet het woord 'anders' wegnemen en de rest van de regel opschuiven. Kan zo'n restauratie zonder zichtbare schade? Voor de rest is alles correct, de hoofdletters en de interpunctie incluis. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met de overname van teksten. En al zeker niet met de uitgepuurde poëzie van Gerard Reve. Checken en dubbelchecken is geen overbodige luxe'.

Overigens had Alleene liever het gedicht 'Dagsluiting' op die plaats gezien. 'Dat is veel minder somber dan dit Credo'.

Bij deze poëziewand hoort een audiopaal om het gedicht te beluisteren. Die paal is nog niet geplaatst. Daar kan het gemeentebestuur dus nog bijsturen.

Hallo schepen van Cultuur Catherine De Smet (CD&V)? 'Ja, ik verneem ook pas dat er iets mis is gelopen. Waar en hoe weet ik ook niet, maar een dergelijke fout kunnen wij ons uiteraard niet veroorloven. Dit moet hersteld worden. Ik spreek er deze avond al met de collega's over en maandag staat het probleem zeker op de agenda van het college.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio