Politiebaas waarschuwt: 'Cybercrime is hét gevaar van deze eeuw'

'Ik plak mijn webcam af om gluurders tegen te gaan'

'Ik plak mijn webcam af om gluurders tegen te gaan'

Foto: pol de wilde-corelio

Glenn Audenaert, de directeur van de Brusselse gerechtelijke politie, maakt zich ernstig zorgen om de opmars van cybercriminaliteit. 'Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Ik plak zelf een sticker op mijn webcam, uit voorzorg. Die hackers kunnen tegenwoordig alles.' Volgens de politiebaas is cybercrime 'het gevaar van de eeuw'.

Opmerkelijke woorden van de Brusselse 'topflik' Glenn Audenaert tijdens een debat in Gent. Plots vertelde de politiebaas dat hij een sticker op zijn webcam plakt. 'Dat doe ik inderdaad. Je hebt geen idee wat er tegenwoordig allemaal technologisch mogelijk is. Die hackers kunnen alles. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn', waarschuwt hij.

Cybercriminaliteit is hét gevaar van de eeuw, benadrukt Audenaert. Het kent een serieuze opmars en het is ongelooflijk moeilijk om te bestrijden. 'Het is belangrijk dat er een maatschappelijk debat ontstaat over de digitalisering van de maatschappij. De bevolking moet er zich van bewust zijn dat privélevens via cybercriminaliteit echt bedreigd worden. Via een virtuele wereld is alles mogelijk en via sociaalnetwerksites zoals Facebook kan iedereen alles over je weten.'

Computerexperts geven Glenn Audenaert overschot van gelijk. Je webcam overplakken is geen dom idee, zegt Luc Beirens van de Federal Computer Crime Unit (FCCU). 'We maken het geregeld mee dat hackers binnengeraken op iemands computer en de webcam misbruiken. Onlangs was er nog een slachtoffer dat via e-mail een video kreeg toegestuurd. Hij opende die en zag zichzelf achter de computer zitten, zonder dat hij wist dat hij gefilmd werd door zijn webcam. Intussen hoorde je zijn vrouw praten op de achtergrond. Maar plots verscheen er een beeld van iemand die zichzelf bevredigde. Het leek alsof het die man was omdat je zijn vrouw nog steeds op de achtergrond hoorde. Maar de hackers monteren met opzet zulke filmpjes om hun slachtoffers daar achteraf mee te chanteren', zegt Beirens.

Informatie stelen

Cybcriminelen zijn in staat om op allerlei manieren je computer te infecteren. Eens dat gebeurd is, zijn er ergere dingen mogelijk dan 'binnengluren' via de webcam. 'Zodra de hackers toegang hebben tot je software zijn de mogelijkheden eindeloos. Dan kunnen ze de volledige controle over je computer nemen en heel makkelijk belangrijke informatie stelen, zoals bijvoorbeeld je gegevens voor pc banking', zegt Beirens.

Experts wijzen er daarom op om goed op te letten als iets je aanklikt op je computer. 'Open geen mails die er ook maar een beetje verdacht uitzien', zegt Beirens. 'En vooral, zorg dat je computer proper is. Installeer een goed antivirusprogramma met officiële software, laat je computer geregeld scannen, en gebruik bij sociaalnetwerksites verschillende paswoorden. Het kan een hoop ellende besparen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees