Natte april en warme mei ideaal voor veel zoemende insecten

Muggen nemen vliegende start

Muggen nemen vliegende start

if

ANTWERPEN - Een natte aprilmaand en een zomers begin van mei, ofwel vocht en hitte. De twee ingrediënten samen maken van een muggenseizoen een 'succes'. Voor een invasie van exotische muggen moeten we - ondanks de klimaatopwarming - echter niet vrezen. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke muggentelling.



Of de muggen deze zomer onze slaapkamers zwaar zullen teisteren, is voorlopig koffiedik kijken. 'Het is nog te vroeg om het weer te voorspellen, maar het seizoen is voor hen alvast goed begonnen', zegt Wim Van Bortel, entomoloog bij het Antwerpse Tropisch Instituut. 'Een natte april en hete mei geeft ze alle ontwikkelingskansen.'

Het Tropisch Instituut, de universiteit Louvain-La-Neuve en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben de muggenpopulatie voor het eerst in kaart gebracht onder de naam Modirisk (Mosquitoes: vectors of diseases, drivers of change and risk). Door het drukke vliegverkeer en de opwarming van de aarde werd een invasie van exotische muggensoorten gevreesd, die malaria of andere ziektes kunnen overbrengen. Maar behalve één Aziatische soort (zie kader) troffen de veldonderzoekers alleen de twintig inheemse muggen aan.

Gelukkig voor ons vallen de meeste autochtone muggensoorten geen mensen maar dieren lastig. Tot zover het goede nieuws, want Modirisk telde onder de muggen wél het meeste de gewone huismug (culex pipiens). Die komt in ons land tot 34 keer meer voor dan de andere soorten. Ook de culiseta annulata staat vooraan en zorgt vooral in het najaar voor veel slaapkamerellende.

Of de ene mensensteekmug nu harder prikt dan de andere? 'Niet echt', verduidelijkt Van Bortel. 'Of mensen veel of weinig last hebben van muggenbeten heeft meer te maken met hoe gevoelig ze zijn, hoe allergisch ze op de beet reageren. Als zo'n mug prikt, spuit ze speeksel in de wonde om het bloed vloeibaar te houden. Het is dat speeksel dat voor een reactie en jeuk zorgt.'

Sommige mensen hebben nooit last van muggen, andere hebben er slapeloze nachten door. Lichaamsgeuren zouden muggen lokken, maar welke is nog onduidelijk.

Wel is het zo dat alleen vrouwenmuggen mensenbloed zuigen om hun eitjes te voeden. En kan je dan een verschil tussen een mannenmug en vrouwenmug zien? 'Zelfs met het blote oog. Mannetjes hebben boven de antennes van hun kop twee pluimpjes, de vrouwtjes niet. Al zul je in een slaapkamer zelden of nooit een mannetje zien', weet Van Bortel.

Maar hoe gaat je nu het beste de muggen te lijf? Van Bortel heeft heel wat vragen bij de insecticiden en verstuivers, waarvan het effect op lange termijn voor de mens niet altijd even duidelijk is. 'Een citronellaplant kan wel wat effect hebben, maar werkt alvast minder goed dan die chemische producten. Maar een muggennet of een hor voor het raam is nog steeds de beste en gezondste oplossing', besluit de entomoloog.

www.modirisk.be

Corrigeer

MEER NIEUWS