Ieperse burgemeester stopt na 24 jaar

Luc Dehaene neemt afscheid van politiek

Luc Dehaene neemt afscheid van politiek

Luc Dehaene blikt tevreden terug op een rijkgevulde carrière. pli Foto: © pli

IEPER - Burgemeester Luc Dehaene (CD&V) maakt een einde aan zijn politieke carrière. Hij zal niet meer opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. 'Het voelt aan als de juiste beslissing op het juiste moment. Ik kan als een gelukkig en tevreden man afscheid nemen', klinkt het.

Luc Dehaene besloot om op 62-jarige leeftijd afscheid te nemen van de gemeentepolitiek. Hij zetelde 24jaar ononderbroken in de Ieperse gemeenteraad. Sinds juni 1997 was hij burgemeester van Ieper. Hij nam de ingrijpende beslissing in nauw overleg met zijn familie en enkele dichte vrienden.

'Nu de kartellijst van CD&V en N-VA vorm begint te krijgen, vond ik de tijd rijp om duidelijkheid te scheppen. De lijsttrekker wordt pas zondag bekendgemaakt, maar ik blijf meewerken aan de vorming van de lijst, met aandacht voor verjonging en vernieuwing. Ik blijf me de komende jaren inzetten voor CD&V, waar ik de partij van dienst kan zijn', zegt Dehaene.

'Ik kan mijn leven het best omschrijven door te citeren uit een boek van Connie Palmen Logboek van een onbarmhartig jaar: Het is me allemaal overkomen. Alles, de politiek, mijn hele leven eigenlijk. Ik ben overal in gerold', verduidelijkt Luc Dehaene.

Fier blikt de Ieperse burgemeester terug op zijn verwezenlijkingen. 'Ik ben bijzonder trots op de facelift van de binnenstad. Maar ik voel me emotioneel vooral betrokken bij het verenigingsleven. Daarom vind ik de beslissing van 2004-2005 om de subsidies voor alle verenigingen te verdubbelen, heel symbolisch. Het drukt mijn bewondering uit voor het werk van de vele vrijwilligers. Dat werk moet de verzuring en de vereenzaming in onze samenleving tegengaan.'

Luc Dehaene denkt eraan om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan. Hij wil ook grote reizen maken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio