Belastingen jagen Ter Vesten uit Le Paige

HERENTALS - De vzw Ter Vesten verdwijnt uit het verhaal kasteel Le Paige wegens fiscale redenen. De stad huurde het kasteel van de vzw, die werd opgericht om het kasteel te restaureren.

De stad zal het kasteel voortaan rechtstreeks huren van de kerkfabriek. Die is al tientallen jaren eigenaar.

In de oude overeenkomststond dat de kerkfabriek het gebouw moest onderhouden en mogelijkheden moest voorzien voor de eredienst. De kerkfabriek had daar echter totaal geen middelen voor. Daarom werd in 1995 de vzw Ter Vesten opgericht. Die kreeg het kasteel in erfpacht en realiseerde de restauratie. Dat deed de vzw deels via subsidies en giften en deels via een lening. Het gebouw werd daarna verhuurd aan de stad. De huurprijs liep gelijk met het aflossingsbedrag van de lening waardoor het geheel voor Ter Vesten een nuloperatie werd.

‘De problemen begonnen toen de fiscus enkele jaren later meende dat de huurinkomsten voor de vzw belastbaar waren', zegt burgemeester Jan Peeters (SP.A). ‘De discussie loopt al jaren, maar er zal nu toch moeten betaald worden. Daarmee is in de constructie geen rekening gehouden en Ter Vesten kan het verschil niet bijpassen.'

Omdat met een faillissement van de vzw niemand gebaat is, wordt de huurovereenkomst tussen stad en Ter Vesten stopgezet. De stad gaat nu rechtstreeks huren van de kerkfabriek en sluit er ook een erfpachtovereenkomst mee af.

De stad zal de tekorten van de vzwvoor haar rekening nemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio