Terras en parking moeten niet verdwijnen

De Koetshoeve blijft bestaan

De Koetshoeve blijft bestaan

De kalender mag de vuilnisbak in.mye Foto: © mye

MALDEGEM - Taverne De Koetshoeve aan het Schipdonkkanaal mag dan toch blijven bestaan. De uitbaters wonnen in beroep tegen de bouw-inspectie. 'We hebben een fles champagne ontkurkt', lachen Lut en Patrick.

De Koetshoeve is voor veel wandelaars en fietsers een verplichte stop aan het prachtige pad langs het Schipdonkkanaal in Adegem. Uitbaters Patrick Van Hoo-rebeke en Lut Haertjens namen de taverne in 1998 over en maakten er een bloeiende zaak van. In 2005 waren er echter plannen voor een jachthaven recht tegenover de deur. Toen stedenbouw de plek voor die haven kwam inspecteren, merkte de dienst de terrassen en de verharde parking op van De Koetshoeve. 'Illegaal', was hun mening omdat het restaurant in een groene zone ligt.

'Dit was voor ons een donderslag bij heldere hemel, want tijdens de openbare verkoop kondigde de bevoegde notaris aan dat het ging om 'een taverne met tuin, terrassen en ruime parking', zegt Patrick. Er werd door stedenbouw echter een proces-verbaal opgesteld en na een eerste rechtszaak kregen de uitbaters te horen dat ze 250 euro per dag moesten betalen indien de terrassen en de verharde parking bleven liggen.

'We werden toen echt het mes op de keel gezet, want wij kunnen niet zonder die parking en terrassen. In onze zaak hebben we vorig jaar dan een kalender opgehangen met de melding aan onze klanten dat het ons laatste jaar ging zijn.'

Er liep echter nog een beroepsprocedure en die werd onlangs uitgesproken in het voordeel van de uitbaters. 'Dit was totaal onverwacht, ook voor onze advocaat', zegt de uitbater. 'De rechter was blijkbaar van oordeel dat het om een bloeiende zaak ging die de omgeving niet stoort en die er trouwens al sinds 1978 actief is. De uitspraak is ook definitief want de beroepstermijn is verlopen. Toen we het hoorden, hebben we wel een flesje champagne ontkurkt, want we zijn met dit vonnis natuurlijk heel tevreden. Ook voor onze vele klanten zal dit een opluchting zijn. We kunnen nu gerust verder werken, want het terras en de parking mogen er blijven liggen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio