Tentoonstelling moet unieke samenwerkingen tot stand brengen

Interactie troef op kunstbiënnale Manifesta

Interactie troef op kunstbiënnale Manifesta

Bezoekers kunnen onder meer meewerken aan de creatie van dit kunstwerk.kvh Foto: © kvh

GENK - Manifesta moet de provincie Limburg straks op de kunstkaart zetten. Met een uitgebreid programma voor jong en oud mikt de kunstbiënnale op 400.000 bezoekers.

Het oude mijngebouw in Waterschei wordt klaargestoomd voor de tweejaarlijkse tentoonstelling die wereldwijd wordt gelauwerd. Maar Manifesta gaat verder dan een tentoonstelling en wil bruggen bouwen tussen internationale kunstenaars, het lokale publiek en het wereldwijde kunstpubliek. En net daarom vindt burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk het interessant om mee te werken.

'Kunst doet nadenken en bewegen. We willen met deze tentoonstelling Genk een ander imago aanmeten. Maar daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van het imago van Genk. Voor het eerst in Manifesta zal het historisch erfgoed zo'n grote rol spelen.'

Limburg moet zich met Manifesta tonen als een regio vol cultureel potentieel. 'Jonge kunstenaars zullen zich kunnen ontwikkelen. Dankzij de internationale belangstelling voor Limburg zullen er nieuwe contacten ontstaan tussen creatieve ondernemingen en kunstenaars en visa versa', zegt gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen.

Educatief aanbod

In aanloop naar de wereldtentoonstelling werden al verschillende projecten op poten gezet, zoals de KinderKunstenFabriek samen met kunstenaar Maarten Vanden Eynde en kinderen uit de omgeving. In de Tuinwijk van Waterschei wordt een geluidenwandeling uitgewerkt en tijdens het Rendez-Vous konden deelnemers, scholen en organisaties al kennismaken en ideeën uitwisselen.

'Het educatieve aanbod speelt een belangrijke rol in Manifesta', zegt Yoeri Meesen die aan het hoofd staat van Manifesta. 'De Art Mediators werken een programma uit en zullen straks de individuele bezoeker rondleiden. Samen met Het Vervolg worden streektoeren georganiseerd, zodat de bezoeker de achterliggende gedachte van de regio en het gebruik van het mijnterrein begrijpt. Groepen worden rondgeleid en er zijn speciale familiedagen.'

Al zevenduizend mensen hebben ingeschreven voor één van de rondleidingen. Het gaat om scholen uit de regio, maar ook vanuit het buitenland komen er groepen en individuele bezoekers.

Manifesta vindt plaats van 2 juni tot 30 september in Genk. www.manifesta9.org

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio