Stora Enso als voorbeeld

Foto: © LIEVEN VAN ASSCHE

GENT - Bij papierfabriek Stora Enso in Langerbrugge zagen ze in drie jaar tijd het aantal fietsers toenemen van 20 naar 32 procent. Er werken ongeveer 400 mensen.

Veel personeelsleden komen uit omliggende gemeenten zoals Evergem, Sleidinge, Waarschoot, Zomergem en Zelzate. Omdat ze in ploegen werken en één op de vier weken van wacht zijn, wordt er minder gecarpoold. De meeste werknemers gebruiken nog hun auto. Weinig personeelsleden kiezen voor openbaar vervoer. Van de pendelbussen van Max Mobiel wordt wel gebruik gemaakt.

Stora Enso geeft een fietsvergoeding (0,20 euro per km), heeft een overdekte fietsenstalling en kleed- en doucheruimtes.

Stappen

‘Fietsers rijden vandaag vaak op vrij dure fietsen. Daarom hebben we een overdekte fietsenstalling gemaakt vlakbij de werkplaatsen. Autobestuurders moeten van de parking tot hun werkplek nog zo'n tien minuten stappen. Je hebt zelfs mensen die een fiets in hun auto meenemen en vanop de parking naar hun werkpost fietsen', vertelt René Steyaert van Stora Enso.

Het bedrijf pikt in op de almaar groeiende fietscultuur. Werknemers konden zich een volledige fietsoutfit via het bedrijf aanschaffen. De vriendenkring zet aan om met de fiets deel te nemen aan culturele evenementen zoals Odegand en Avanti!

‘Onlangs deden we een fietstocht van 100km. Collega's zien fietsen zet andere mensen aan om er ook mee te beginnen. Op het bedrijf hebben we bedrijfsfietsen waarmee werknemers van de ene post naar de andere fietsen omdat de afstanden soms groot zijn. Dat maakt hen vertrouwd met fietsen. Het woon-werkverkeer met de fiets kan bij Stora Enso nog groeien', zegt Steyaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio