Middeleeuwen komen weer tot leven in Rivierenhof

Middeleeuwen komen weer tot leven in Rivierenhof

Meer dan duizend mensen zakten af naar Deurne om ridder te spelen.jaa Foto: © Jan Auman

DEURNE - Meer dan duizend mensen leefden zich dit weekend in het Rivierenhof uit als middeleeuwse jonkvrouw, soldaat van het Bourgondische leger of een ander historisch personage.

De subcultuur van het reënactment, of het zich onderdompelen in de zeden en gewoontes uit lang vervlogen tijden, zit duidelijk in de lift. De deelnemers kwamen uit dertien verschillende landen. De Quaeye Werelt, het evenement dat de Antwerpse vzw De Legende sinds 2000 organiseert in de schaduw van het Sterckshof, is uitgegroeid tot het grootste in zijn soort van de hele Benelux.

Het warme weer weerhield 350strijdvaardige deelnemers er niet van om klokslag half drie hun maliënkolders aan te trekken en een (gespeelde) veldslag uit te vechten. Er vielen geen gewonden, al had de organisatie na enkele akkefietjes vorige keer uit voorzorg een verbod uitgevaardigd op het gebruik van bijlen en puntige strijdhamers.

Kleermakers, pottenbakkers, smeden, schoenmakers en andere ambachtslieden gaven in vijftiende-eeuwse kledij vredig demonstraties voor hun tentje. In de cafés smaakte het bier nog beter omdat het geserveerd werd in stenen kroezen. Marita Wolff en haar gezelschap uit het Duitse Mecklenburg hadden ook heel wat aantrek in hun middeleeuws badhuis.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio