The Simpsons Movie

The Simpsons Movie is echt wel meer dan een extra lange aflevering van de tv-reeks. Fundamenteel is de animatietechniek niet veranderd, maar de pracht van de kleuren komt in een donkere zaal op groot scherm veel beter tot haar recht, en de film is een visueel festijn.

Bovendien behoren de eerste twintig minuten inhoudelijk tot het beste in de 18-jarige geschiedenis van de reeks. Homer daagt Bart uit tot een hilarische naakte skateboardtocht door Springfield, een kerkbezoek loopt uit de hand na een religieus visioen, enzovoort. Dit vuurwerk aan verbale en visuele vondsten laat de kijkers naar adem happen tussen het lachen door.

Maar een film van anderhalf uur heeft een verhaal nodig, en dat verhaal doet het tempo wat stokken en het niveau wat zakken. Homer veroorzaakt een milieuramp in Lake Springfield, waarop een adviseur van president Schwarzenegger - samen met Tom Hanks de enige beroemde Amerikaan die mag figureren - besluit een gigantische glazen stolp over het stadje te plaatsen. Homer verliest niet alleen de sympathie van zijn medeburgers, maar ook van zijn kinderen en van zijn trouwe Marge. Hij zal als een gelouterd man moeten terugslaan.

De tv-reeks is altijd op haar best geweest in rebelse humor die nergens toe hoefde te leiden. In de film zit echter een boodschap over familiewaarden die nogal haaks op het lekker stoute karakter van de show staat. In een knieval voor jongere en conservatievere kijkers worden de Simpsons zowaar een klein beetje de Waltons.

Toch blijft het gehalte aan sterke grappen, slapstickmomenten en visuele referenties bijzonder hoog. Een erg leuke film dus, maar ook een gemist meesterwerkje. De Vlaamse versie is uiteraard te mijden als de pest. (sdf)

8

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees