Lezer scant zelf boeken en cd's in in de bibliotheek

© © Paul Van Moll

De bibliotheekgebruiker moet voortaan zelf zijn boeken, cd's en dvd's inscannen. Zaterdag kon het grote publiek kennis maken met het nieuwe systeem.

(pbvm)

'Radio Frequency Identification' (RFID) is de officiële benaming van het systeem dat werkt met radiogolven. Alle materialen zijn uitgerust met een tag, die door de scanner herkend wordt. Het systeem merkt ook wanneer er bijvoorbeeld in een doosje een cd ontbreekt. Er zijn twee balies: één is lager voor kinderen en rolstoelgebruikers. De gebruiker beschikt over vier toetsen: in, uit, verlengen en 'wat is er nog thuis?'. Die lijst kan hij afprinten.Twee geautomatiseerde balies zijn gekoppeld aan een betaalautomaat.

'De voorbereiding voor de omschakeling nam ongeveer een half jaar in beslag', zegt bibliothecaris Ludo Reynders. 'In de zomer brachten jobstudenten kleefstrookjes aan op alle 50.000 voorwerpen. Er ging een grondige informatieronde aan vooraf met een bezoek aan de bibliotheken die voorloper waren, zoals Peer en Bree. 'Zij hadden enkel positieve ervaringen.'

De bib van Leopoldsburg krijgt 18.000euro subsidie van de provincie op een totaalkost van 60.000euro.

Vaker open

'Het systeem verleent een grotere privacy en het baliepersoneel krijgt meer tijd om de leners te adviseren en te begeleiden', zegt cultuurschepen Annelies Op 'tEynde (SP.A). 'Het personeel moet ook niet meer met cash geld werken door de betaalautomaten. We besparen verder op personeelskosten: twee personeelsleden die met pensioen gaan worden niet vervangen. Bovendien kunnen we de openingsuren uitbreiden. In het begin was er misschien wat weerstand van het personeel, maar nu zien de medewerkers de voordelen zelf wel in.'

Tijdens de inloopperiode krijgen de gebruikers hulp van het personeel, zeker de oudere bezoekers. 'Het systeem is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, maar in het begin willen de mensen nog graag geholpen worden', weet de bibliothecaris.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio