Personeel krijgt vlak voor zitting achterstallig loon

Waegener ontsnapt nipt aan faillissement

Foto: © Ivo Meulemans

BEERSE - De firma Waegener uit Beerse heeft op het nippertje een faillissement afgewend. Vlak voor de zitting van de rechtbank van koophandel werd het achterstallig loon gestort.

Bij het higtechbedrijf aan de Lilsedijk in Beerse werken momenteel nog 27 bedienden en elf arbeiders. Waegener ontwikkelt koelmachines waarmee spierletsels sneller kunnen worden behandeld. Het bedrijf zit al sinds september in moeilijke papieren.

Omdat het loon van januari, de eindejaarspremie en de maaltijdcheques van september tot december nog niet waren uitgekeerd, daagde de christelijke vakbond Waegener voor de rechtbank.

Het ACV vroeg het faillissement uit te spreken.

Praktische zaken

‘De gelden zijn vandaag betaald. Waarom dat niet eerder kon? Dat heeft te maken met praktische zaken', zei bedrijfsleider Levi Dewaegenaere. ‘Eind december regelde de Nederlandse Hombergh Holding een kapitaalsinjectie.'

Alle zorgen zijn evenwel nog lang niet van de baan. Op 15maart volgt een nieuwe toets. Op die dag loopt ook de bescherming die Waegener geniet tegen schuldeisers af. De 259 schuldeisers spreken zich dan uit over het reorganisatieplan dat de firma in januari heeft neergelegd.

Waegener heeft ook nog een achterstand weg te werken van 200.000euro aan patronale bijdragen. ‘Of de RSZ-bijdragen voor dit jaar al zijn betaald, zullen we maar niet vragen', merkte de rechter op.

De put bij Waegener wordt geraamd op minstens elf miljoen euro. Onder de schuldeisers bevinden zich ook bloemen- en geschenkenwinkels, een drankenhandel, een fotozaak en zelfs een vzw die alpineskiën promoot.

Zoals Echternach

Dewaegenaere blijft vechten voor zijn zaak. ‘Er lopen nieuwe bestellingen binnen. In maart starten we de productie opnieuw op.'

De ongerustheid bij de vakbond is nog niet weg. ‘Het lijkt de processie van Echternach wel. We moeten de druk op de ketel behouden', zegt LBC-secretaris Leo Lauwerysen. ‘Het bedrijf krijgt het voordeel van de twijfel.'

Een grote schuldeiser is ontgoocheld. ‘De rechtbank is veel te laks', zegt hij.

‘Waegener was vorige week nog het slachtoffer van een verdachte inbraak. Die internationale oplichtersbende kan gewoon haar activiteiten verder zetten.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio