'Er verandert niet veel'

WIELRENNEN Jan Bakelants trekt seizoen op gang in Frankrijk in Ster van Bessèges

Jan Bakelants is in de Ster van Bessèges pas aan zijn tweede echte profkoers toe. Toch hoopt hij voor opschudding te zorgen.

De Ster van Bessèges, die zondag eindigt, opent traditioneel het Europese seizoen van de rittenkoersen. Het Vlaamse procontinentale team Topsport Vlaanderen-Mercator is ook van de partij in het Franse departement van de Gard.

'We komen hier de concurrentie bekijken en vooral nagaan waar onze eigen renners staan', legt sportdirecteur Walter Planckaert uit. 'Ons seizoen begon zondag al met een grote onderscheiding dankzij de zesde plaats van Ben Hermans in de GP la Marseillaise.'

Olenaar Jan Bakelants, die op Valentijnsdag 23 wordt, maakt ook deel uit van de Topsportselectie voor Bessèges. In de eerste rit van Bellegarde naar Le Grau du Roi over 128 kilometer, eindigde hij in de buik van het peloton binnen.

'Massasprint', verklaart hij. 'Niet echt mijn ding. Ik wou gewoon veilig aankomen. Na 35 kilometer koers ging er drie man weg, met daarbij Tom Stubbe (Silence-Lotto) en Jef Peeters (Antwerpenaar van het An Post-Sean Kelly team). Het peloton liet begaan tot maximaal zes minuten. De vijf plaatselijke ronden op het einde gingen wel heel snel.'

De Fransman Jimmy Casper won de massaspurt voor zijn landgenoot Sébastien Chavanel. Bakelants' ploegmaat en landgenoot Klaas Lodewyck werd knap derde. In zijn eerste profkoers.

'Plezant voor Klaas en het levert ons ook iets op', lacht Bakelants. 'Ik heb hem wel niet kunnen helpen. Om me te positioneren in de sprint ben ik niet handig genoeg.'

Echt prof

De eerste rit in de Ster was niet meer de maiden racemeteen voor neoprof Bakelants. Zondag werd hij 45ste in de GP la Marseillaise. 'Daar had ik wat last van maagpijn. Maar ik ben er toch doorgekomen om in het peloton te eindigen', vertelt de Olenaar.

Vorig jaar had hij als stagiair bij Topsport Vlaanderen natuurlijk al een aantal wedstrijden gereden, waaronder Parijs-Tours. Maar nu was het eindelijk echt tijd voor het grote werk.

'Al verandert er wel niet veel', bewaart hij zijn cool. 'Er wordt bij momenten snel gekoerst, maar de aanpassing valt mee. Het is dan ook nog een kleinere inrijwedstrijd, vooral een Franse onderonsje. We komen hier niet alles aan flarden rijden. Plus we hebben een jonge ploeg. Soms heerst er nog dezelfde sfeer als bij de beloften.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio