Almaar meer afgedankte industriepanden vinden nieuwe bestemming

Gevecht voor oude fabrieksgebouwen

Gevecht voor oude fabrieksgebouwen

Dirk Boncquet, directeur van de dienst Monumentenzorg en Architectuur, bij het Manchestergebouw aan de Gaston Crommenlaan en Bellevuestraat in Ledeberg: 'Ons standpunt is dat we belangrijke en beeldbepalende industriële gebouwen moeten behouden.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Het Wit-Gele Kruis verhuist zijn hoofdzetel naar een oud fabrieksgebouw aan Bellevue Zuid, waar tegen eind 2014 ook een groot project met 204 woningen komt. De jongste jaren vinden tal van fabrieksgebouwen - de oude getuigen van het industriële verleden van de stad - een nieuwe bestemming.

Swa Bettens, directeur Wit-Gele Kruis: 'We zitten aan de Jubileumlaan erg krap. Die kantoren zijn niet meer geschikt. We zijn gegroeid de voorbije jaren en tellen in Oost-Vlaanderen 1.550 medewerkers, die vooral in de thuisverpleging actief zijn. We hebben lang gezocht op de Gentse kantorenmarkt, waarbij bereikbaarheid en parkeergelegenheid voor onze medewerkers belangrijke elementen waren. We vonden uiteindelijk het oude fabriekscomplex in Ledeberg, vlakbij de Zuiderpoort. Tegen eind 2012 moet het gebouw opgeknapt zijn en dan zal daar de hoofdzetel en de afdeling Gent onderdak vinden. Het gaat om honderd werknemers.'

Onlangs raakte bekend dat een ander Manchestergebouw aan de Kolveniersgang, nabij de Opgeëistenlaan, een nieuwe bestemming krijgt, want daar trekt Leerpunt (het centrum voor basiseducatie) in.

Gent werd niet voor niets het 'Manchester van het vasteland' genoemd. In de 19de eeuw verrezen hier immense fabrieksgebouwen tot dichtbij de stadswallen. Maar in de jaren '60 en '70 kwamen er veel leeg te staan. Dat bood en biedt nog altijd mogelijkheden voor de stadsontwikkeling. Heel wat van die oude fabrieken zijn gesloopt, maar er zijn veel voorbeelden van een succesvolle herbestemming.

Andere grote projecten zijn net begonnen, zoals de reconversie van de enorme Acec-fabriek aan Dok Noord tot winkels, woningen en kantoren.

Verffabriek

Gemakkelijk gaat dat niet altijd. De oude verffabriek Lippens aan de Sint-Antoniuskaai was bijna volledig gesloopt. Ze was deels gevestigd in een Manchestergebouw. 'Gelukkig heeft het stadsbestuur op ons aandringen het been stijf gehouden en kreeg het gelijk voor de rechtbank. Daardoor is dat gebouw gered. Projectontwikkelaar Aclagro bouwt het om tot wooneenheden en kantoren', zegt Dirk Boncquet, directeur van de dienst Monumentenzorg en Architectuur.

'De jongste jaren merk je dat veel mensen iets zien in die oude fabrieksgebouwen. Ons standpunt is dat we belangrijke en beeldbepalende industriële gebouwen moeten behouden. Ze vertellen over de sociale geschiedenis van de stad en over de manier van bouwen. In de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw werden veel van die gebouwen opgetrokken. Daar hoorden ook om en bij de 700 beluiken bij. Vaak zijn die laatste heel slecht gebouwd, maar ook daar is het belangrijk er te behouden. We proberen dat ook met de schouwen, die zinnebeelden van die tijd zijn. Dat ligt moeilijker omdat het onderhoud duur is en ze geen functie hebben.'

Boncquet wijst erop dat oude fabrieksgebouwen vaak perfect in woonprojecten kunnen worden omgezet. Een goed voorbeeld is het Cotton Island aan de Edward Pynaertkaai, aan de stadsring. Daar flankeert een nieuwbouw het Manchestergebouw dat er mooi tot zijn recht komt.'

In vroegere tijden, nog voor het trendy werd, zijn al fabrieken omgevormd. Zo zit de Sint-Bavohumaniora deels in een oude katoenspinnerij en -weverij van de Gentse textielfabrikant Fernand Lousbergs. De Uco-de Hemptinne-fabriek aan de Opgeëistenlaan werd omgevormd tot woningen en een exclusieve designwinkel (De Directeurswoning). Voor het Manchestergebouw van de FNO, naast de nieuwe brandweerkazerne, is er nog geen oplossing.

Er zijn nog voorbeelden van herbestemming. We zetten er enkele op een rij:

- Galveston, Wiedauwkaai. Het bedrijf Art Cube organiseert er bedrijfsevenementen, personeelsfeesten en optredens.

- Uco Rooigem, Rooigemlaan. Omgebouwd tot winkels en lofts.

- Het Miat is gehuisvest in een oude fabriek.

- Hof ter Dampoort. Een oude textielfabriek is omgebouwd tot wooneenheden en kantoren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio