Vervoersmaatschappij heeft grote plannen

De XI werken van De Lijn

De Lijn plant de komende vijf jaar elf grote werven in Gent. ‘Er is een tijd van plannen maken en er is een tijd van realisaties', zegt directeur Dirk Busschaert van De Lijn Oost-Vlaanderen. Een overzicht van alles wat er op stapel staat.

Tom Dams

1

Belfortstraat

-

‘In afwachting van een toekomstige tramverbinding van het centrum naar de Dampoort, worden tussen februari 2012 en het einde van de lente van dat jaar alvast tramsporen gelegd in de Belfortstraat', zegt Busschaert. ‘Die werf maakt deel uit van de Kobra-werken.'

2

Rozemarijnbrug -

Van maart 2012 tot oktober 2012 wordt de Rozemarijnbrug heraangelegd. Dat wordt een moeilijke periode voor De Lijn in Gent. Op dat ogenblik zullen zowel tramlijn21-22 als tramlijn4 onderbroken worden. Wie vanuit het centrum of door het centrum naar het Sint-Pietersstation wil, zal dan moeten overstappen op tramlijn1.

3

De Pag-as -

De heraanleg van de Rozemarijnbrug is een onderdeel van de grote werken in de Papegaaistraat, Annonciadenstraat en Gebroeders Vandeveldestraat - afgekort de

Pag

-as. Die werken beginnen in september. Dan al wordt tramlijn21-22 onderbroken en zal er in de plaats daarvan een tram24 komen, die een omleiding rijdt via het Rabot en de Coupure. De werken aan de Pag-as duren tot het najaar van 2013.

4

Brabantdam-Kouter -

Aansluitend op de werken aan de Pag-as worden ook de tramsporen op de Brabantdam, Vogelmarkt en Kouter vervangen. Die werken kunnen in het najaar van 2013 starten. Ook tijdens die werken, die een jaar duren, zal tram24 de onderbroken tramlijn21-22 vervangen.

5

Tram naar Zwijnaarde -

In het najaar van 2012 begint de verlenging van de tramlijn naar Zwijnaarde. De lijn wordt doorgetrokken tot aan bibliotheek Ter Linden. De werken duren tot einde 2014.

6

Brusselsesteenweg

-

Vanaf het voorjaar van 2013 wordt de Brusselsesteenweg in drie fases heraangelegd. ‘Een moeilijke werf voor ons, want langs die steenweg ligt onze stelplaats en de trams moeten kunnen blijven uitrijden', zegt Busschaert. ‘Daarom gebeuren de werken in verschillende fases.' De laatste werfkraan trekt in het voorjaar van 2017 weg op de Brusselsesteenweg.

7

Tram naar UZ

-

Vanaf de De Pintelaan zal tram4 tot aan de nieuwe hoofdingang van UZ kunnen rijden. De werken daarvoor starten in het najaar van 2013 en duren een jaar. ‘We willen eventueel in 2013 ook de studie starten om die tramlijn nog verder door te trekken tot het Arteveldestadion', zegt Busschaert.

8

Stelplaats Wissenhage -

Tussen half 2013 en einde 2015 is het de bedoeling een nieuwe stelplaats te bouwen voor 84 gelede trams, 55 gewone bussen en 100 gelede bussen. Die stelplaats komt aan de overkant van de Nieuwevaart - de trambrug om tot daar te raken is al aangelegd.

9

The Loop -

Om The Loop en Flanders Expo beter bereikbaar te maken, komt er daar een tramlus over het terrein. De werken beginnen er in augustus 2014.

10

Vervaenestraat-Coupure Rechts-Sassekaai

-

In de eerste helft van 2013 wordt de Vervaenestraat in Ledeberg heraangelegd, inclusief tramsporen.

Er komt daar ook een tramwissel aan de Botermarkt. Tussen einde 2013 en midden 2014 is het de beurt aan Coupure Rechts. In de eerste helft van 2015 wordt de bocht aan de Sassekaai aangepakt.

11

Tram van Muide naar Dampoort -

Er zijn plannen om in 2016 een tramverbinding aan te leggen tussen de Muide en de Dampoort. Dat zou dan de eerste tram zijn die langs de Dampoort komt.

‘Er komen vanaf eind dit jaar ook studies over de aanleg van een tram3 tussen Mariakerke en de Dampoort en een tram7 van Sint-Denijs-Westrem over de Zuid naar de Dampoort', aldus De Lijn-directeur Dirk Busschaert.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs